Opinió

LA COLUMNA

Obús als consells comarcals

La vicepresidenta del govern, Joana Ortega, va signar un article a La Vanguardia amb globus sonda sobre el tancament dels consells comarcals. Al final, el llegat del pujolisme serà irreconeixible. Jordi Pujol va fer la Generalitat. Recordin aquella frase recollida al llibre de José Antich El virrei: “Prenafeta, la Generalitat som tu i jo.” Després va reconstruir un país, amb estat del benestar inclòs. No es va atrevir amb la llei electoral, i amb la qüestió territorial va patir el contrapès metropolità socialista.

Artur Mas, en canvi, ho té tot de cara, malgrat la duresa de la crisi. Ha fet el triplet electoral i acumula més poder que mai per a CiU. No té oposició, i la més hàbil, que avui és la del PP, s'hi ha aliat per guanyar centralitat. El president està en disposició d'afrontar les reformes que ens treguin de la retallada per la retallada. Dubto que ho acabi fent, malgrat que el Fons Monetari Internacional i la Unió Europea han advertit que només retallant no ens en sortirem.

La reforma implica avui eliminar els consells comarcals, com apunta la vicepresidenta? Hi ha territoris on el consell comarcal té un paper fonamental. En d'altres, és un pegat sense sentit, amb un cost innecessari. El problema és que no hi ha un debat seriós ni honest. Consells comarcals, diputacions i el Senat mateix serveixen per pagar polítics. És una argúcia per mantenir estructures de partit per la covardia dels mateixos polítics de no dotar-se d'un finançament digne i transparent. Ells fan les lleis, i les trampes.

L'obsessió perillosa per la retallada sense criteri posa en perill un model de país, el pujolista, i els esquemes del catalanisme. Mantenim diputacions perquè no podem acceptar les vegueries, però ara volem tancar tots els consells comarcals. O abaratim estructures de partit o assumim que haurem de fer aflorar l'economia “submergida” dels mil càrrecs polítics que s'aixopluguen als consells. I els convertim en consells d'alcaldes, més tècnics i menys polítics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.