Opinió

LA CRÒNICA

DE reus

A la recerca del nord

A grans mals, grans remeis. I si convé, remeis dràstics. Reus va viure la setmana passada un degoteig constant de revelacions suposadament escandaloses relatives a salaris de personal d'alta direcció de l'entramat d'empreses municipals de la ciutat o a la part de les retribucions que els regidors rebien d'aquestes empreses. La pressió que aquestes revelacions exercien sobre l'activitat política era més que notable, i tots els partits –o gairebé tots– en patien les conseqüències. Divendres, al ple, l'alcalde, Carles Pellicer, va optar per posar punt final a aquests episodis, i va llegir públicament els fulls salarials del personal d'alta direcció, amb el detall de la part fixa i la variable, en funció d'incentius.

Un exercici de transparència que es pretenia que servís per tallar d'arrel la controvèrsia, però que permet algunes reflexions. Les xifres (180.000 euros de salari fix anual i 60.000 de variable per al director general del hòlding d'empreses municipals) semblaran escandaloses per a la immensa majoria d'assalariats, i més si tenim en compte que són diners públics. Qui està avesat al món de l'empresa i de l'alta direcció deurà pensar que l'Ajuntament de Reus és pròxim als preus de mercat, i segur que sortirà qui dirà que l'administració ha de poder aspirar a disposar dels millors professionals, i que això s'ha de pagar. Potser sí. En el cas de Reus, el problema no era aquest debat, sinó el fet que no se sabés el que ara ja se sap. El desconeixement genera desconfiança, el pitjor enemic que pot tenir qualsevol empresa o institució.

Tant va sorprendre la lectura dels salaris que va fer l'alcalde, que els representants de l'oposició no van tenir altra opció que felicitar-lo per la decisió presa de publicar les xifres. Queda un front obert, el detall de les retribucions que rebien i reben els regidors, a la vegada consellers de les empreses municipals. En tot cas, però, la incògnita avui és saber si la decisió de l'alcalde servirà per girar full a una etapa que s'ha caracteritzat per una constant revisió del passat i sense que s'hagi aconseguit que es visualitzi el nord del full de ruta del govern municipal. I ja comença a ser hora que es faci visible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.