Opinió

la columna

La cultura és una ganga

Els nous filantrops catalans han descobert que la cultura no és un luxe. Felicitats! Ho sabíem de fa temps els usuaris de Spotify, que accedim a un arxiu sonor inacabable per només 9,99 euros mensuals; o els habitants de les 358 biblioteques del Sistema de Lectura Pública, que gaudim el patrimoni literari català al preu d'un percentatge irrisori dels nostres impostos. Com tampoc no era un luxe comprar fins fa pocs dies un e-book per poc més de tres euros. Aquest, de fet, era el cas paradigmàtic d'un producte baratíssim que, tot i això, només constituïa un 2,4% del guany del mercat editorial espanyol. Per què? Doncs pel simple motiu que les empreses del sector temien fomentar-lo per por de trencar el monopoli de distribuïdors, llibreries, agents i sobretot l'olimp d'editors que controla el negoci del llibre. Per tant, nois –i deixem-nos d'hòsties d'una vegada–, la cultura ha estat i serà sempre un negoci, amb els seus respectius luxes i paradetes.

Que els mandarins culturals catalans, ara disfressats de germanetes de la caritat, demanin una reducció de l'IVA adduint que la seva indústria conforma un 3,7% del PIB és del tot risible... No havíem quedat que l'art repel·lia el negoci? Però el que resulta delirant és veure com tots els addictes a la mamella cultural subvencionadora ara se'ns tornen hippies de cop i volta. Al seu últim editorial (La Música sota condemna) el director de l'Enderrock, Lluís Gendrau, lamentava que els polítics donin “tracte d'oci i entreteniment a una activitat que és essencial per a l'enriquiment cultural del país”. Doncs mira, Lluís, jo tinc un consell idoni per fomentar el prestigi de la música catalana: paga als teus col·laboradors i assalariats, dedica algun euricu dels milers que has rebut de l'erari a no tractar-los com si fossin merda. Gendrau no està sol: el tete Antich (L'IVA de mort) també es passa el dia plorant la mort de la cultura a La Vanguardia. Tot després del calé pornogràfic que ha rebut el pamflet en subvencions de la Generalitat. S'ha de tenir collons!

Entenc que maleeixin el luxe, perquè per ells la cultura és una ganga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.