Opinió

afededéu

Sense toga

Un jutjat de Lleida ha suprimit la toga per la calor

A Lleida la jutgessa del jutjat penal número 3 ha donat permís al fiscal, als advocats defensors i a ella mateixa per prescindir de la toga en els judicis ràpids que es fan en aquest jutjat durant el mes d'agost. La magistrada ha pres aquesta mesura per les altes temperatures que hi ha a la sala de vistes, on només funciona un dels tres aparells d'aire condicionat que han de refrescar la sala. Els altres dos aparells, han explicat des del jutjat a la premsa lleidatana, estan espatllats.

Gent molt saberuda adverteix d'una tardor calenta però Déu n'hi do com està resultant de sufocant, i en sentit literal, el mes d'agost. Si els jutges ni tan sols poden vestir-se de jutges per culpa de la calor i han d'aparèixer com els presidents d'una reunió de veïns d'escala, amb l'incendi financer els ministres i presidents de països endeutats i sense un cèntim a caixa ja no semblen homes d'estat. Els han tret la capa presidencial i sense ella semblen ara delegats de províncies, pàl·lids, grisos, banyats en suor i hores extres, tancats als despatxos amb un ventilador brunzint sobre un arxivador mentre busquen desesperadament d'on treure els diners que reclama l'amo: I si trec la paga als aturats? I si tanco els ajuntaments a la gent de poble, que al cap i a la fi per a què els volen?

A les economies del sud d'Europa se'ls han espatllat tots els aparells d'aire condicionat i quan la política s'ha tret les vestidures hem descobert que a sota no hi havia pas un emperador nu sinó el trist escanyapobres d'un conte de Dickens que ni tan sols és l'amo de la seva pròpia botiga. No sé si existeix allò de l'eròtica del poder, però és clar que no tenir-lo resulta d'allò més antieròtic. Amb un esforç d'imaginació s'hi pot veure una certa sensualitat, en la idea d'una jutgessa de Lleida i d'un jove i brillant advocat defensor traient-se les togues en una sala de vistes. Però és impossible fer el mateix amb un governant com l'espanyol Mariano Rajoy traient-se sense vergonya, d'una en una, totes les promeses electorals amb què va ser escollit. Quin espectacle: hauria d'estar prohibit fins i tot pels tribunals de jutges sense togues.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.