Opinió

de set en set

Memòria

Nada es igual sin Franco”: amb aquest títol i sota la suposada pàtina de la premsa del cor, la desmemòria ha comès aquestes darreres hores una de les seves indecències: l'emissió d'un programa en una televisió privada espanyola, Tele 5. I estan encantats, perquè sembla que han recuperat el lideratge d'audiència perdut la setmana passada. A costa d'insultar la intel·ligència i la dignitat de milers d'espanyols que van patir la dictadura, i els que en patim les conseqüències. Un Franco de color de rosa, de qui una tertuliana va dir sense vergonya que “sense ell avui Espanya seria Romania”. Un espai televisiu on el seu nét Francis, citant Pío Moa, va gosar explicar que el franquisme no va existir i que el seu avi no va ser un dictador.

Aviat farà 40 anys de la mort al llit de Franco. I això ens passa per no haver fet ni tampoc exigit memòria i rescabalament.

Les xarxes socials van mirar de compensar el despropòsit televisiu. Però el mal està fet, i la vergonya que sento no em permet emmudir.

Molts països han fet de la memòria i el rescabalament de les víctimes l'única manera de tirar endavant societats trencades. Sud-àfrica, l'Argentina… llocs on a ningú s'acudiria avui en dia posar a un poble “San Juan del Coronel Videla” o coses per l'estil. Però aquí sí. Aquí ens hem de llevar sentint que a Extremadura recuperen la cua “del Caudillo” per a un municipi, o barbaritats com la de dimarts al vespre.

És insultant, i entenc que si hi ha espanyols demòcrates sentin vergonya d'aquesta no-memòria, perquè ja no és ni desmemòria. I el més trist de tot plegat és que encara hi ha molta gent que pensa que no cal remenar el passat, deixar-lo tapat, on és ara.

Avui em permeto reivindicar el Memorial Democràtic, no tant per reescriure la memòria, perquè cadascú té la seva (com bé escriu al seu darrer llibre el meu amic Francesc-Marc Àlvaro) sinó per rescabalar les víctimes de la ignomínia. Perquè si no, correm el perill de veure qualsevol dia botxins negant els fets… Ai no!, que això ja ho vam veure dimarts per televisió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.