Opinió

de set en set

Bombardeigs

Fa poc va recordar-se el 75 aniversari dels bombardeigs sobre la població civil de Barcelona a càrrec de l'aviació legionària italiana, que, junt amb la legió Còndor alemanya, també va participar en la destrucció de Gernika, bombardejada el 26 d'abril del 1937. L'aviació alemanya, amb els Junkers Ju 52, ja havia bombardejat insistentment Madrid i ho va continuar fent animada per Franco, que va afirmar que preferia la ciutat destruïda abans que estigués en mans dels marxistes. Amb els països democràtics europeus fent els ulls grossos, el bàndol franquista va beneficiar-se dels bombardeigs dels seus aliats nazi-feixistes, que a la vegada es preparaven per a la guerra que aviat emprendrien i en la qual la població civil va ser víctima de constants atacs de l'aviació militar. No només per part dels països de l'Eix. També els aliats van bombardejar ciutats i no només d'Alemanya, que, segons va escriure Sebaldt a Història natural de la destrucció, a la postguerra no va voler recordar-se com a víctima per no fer-ho com a botxí. Algunes poblacions ocupades per l'exèrcit alemany també van ser bombardejades. I, finalment, la bomba atòmica va caure al Japó sobre Hiroshima i Nagasaki.

Des d'aleshores les poblacions civils han continuat bombardejades en diverses guerres, que mai no acaben. Jo pensava que aquesta mena de matança havia començat amb la Guerra Civil Espanyola, però fa poc algú em va comentar que el primer bombardeig sobre una població civil va tenir lloc a Palestina l'any 1919. Després d'aconseguir que els palestins lluitessin a favor d'Anglaterra, aquesta els hauria bombardejat perquè no acceptaven el mandat de la Societat de Nacions, que, negant la creació d'un estat palestí, posava el territori en mans de l'Imperi Britànic. He buscat informació del tema, però no n'he trobat referències. Més que dubtar del fet, i de qui m'ho va dir, he pensat que se n'han esborrat les traces i que hi ha víctimes sense Història.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.