Opinió

LA COLUMNA

18,6 milions d'euros més

La política cultural de la Generalitat ha hipnotitzat els catalans fins al punt que les irresponsabilitats del govern ja es toleren com a pauta. Fa poques setmanes es presentava la temporada 2013-2014 del Gran Teatre del Liceu. Doncs bé; a ningú no ha sobtat que el primer equipament cultural del país (amb un pressupost de 39,2 milions d'euros, dels quals 18,6 provenen de les nostres butxaques) no programi cap òpera d'autoria catalana. Entenc que el coliseu vulgui homenatjar Verdi i Wagner en el seu bicentenari com es fa arreu: però un ens públic té l'obligació moral d'oferir als ciutadans que el paguen un panorama de la seva tradició artística i de la seva creació viva. Resulta increïble que el Liceu passi olímpicament del 300 aniversari del naixement del compositor Domènec Terradellas, un dels músics més importants de tota la nostra història. Si un teatre que hem de sentir nostre no prestigia un autor català que al segle XVII era considerat un dels grans operistes d'Europa –juntament amb Jommelli i Hasse– qui recoi ho farà? Algú s'imagina que al Teatre Nacional no hi veiéssim regularment Guimerà o Sagarra? Per què es tolera aquest escàndol incomprensible amb la música?

No es deixin enganyar: el prejudici que els nostres autors no omplen la taquilla és estrictament fals. El Liceu va programar durant lustres les obres de Morera o Pahissa quan el teatre no disposava d'ajudes públiques, i els melòmans barcelonins pagaven per escoltar els seus compositors. És un autèntic crim que la Generalitat sufragui amb 8 milions d'euros una temporada en què es diu de nou als espectadors catalans que la seva música no val la pena o no existeix! Això sí, el teatre segueix permetent-se el luxe d'enriquir agents mafiosos com Miguel Lerín (que decideix qui entra i qui no a l'escenari, com si fos Stalin), oferint els catxets més alts d'Europa, i mantenint una estructura burocràtica que no té cap equipament del món. Un teatre públic que, per cert, sufraguem tots els catalans i gaudim només els barcelonins. Però de nou, zero protesta; llei del silenci, i a pagar. 18,6 milions d'euros més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.