Opinió

la CRÒNICA

Eficiències

Des del dia d'ahir, primer de juny del 2013, hi ha milions de persones i d'entitats a l'Estat espanyol a les quals pot caure una sanció de diversa quantia, que podria arribar als sis mil euros. I és que ha entrat en vigor una nova obligació que pesa sobre qualsevol que sigui propietari d'immobles: estar en possessió d'un certificat d'eficiència energètica per a cada espai, siguin habitatges, apartaments, oficines, naus industrials, etc. L'invent implica la necessitat de contractar un tècnic homologat (compte, homologat!) que certifiqui el grau d'eficiència energètica de cada habitatge o local. tot el que haurà de fer és assenyalar amb una lletra –de la A a la G– el major o menor grau d'eficiència energètica segons la seva experta opinió. Les comunitats autònomes portaran un registre de qualificacions i imposaran sancions als que incompleixin la llei. Embolica que fa fort!

L'eficiència energètica no determina la seguretat de la instal·lació elèctrica sinó l'equilibri entre l'energia consumida i els mitjans emprats perquè no s'usi malament, i fa que el llogater o el comprador d'un immoble estigui informat sobre aquest punt. Ja s'han posat en marxa col·legis professionals, empreses i multinacionals que s'ofereixen per certificar-ho, de pressa i a preus rebentats (?). Prometen un vint per cent de descompte sobre unes tarifes inexistents, perquè són lliures. És una càrrega més que s'imposa al propietari i una nova complicació burocràtica, precisament en un temps en què es parla a boca plena d'eliminar paperots i gestions. Segur que es muntaran negocis per tal d'homologar tècnics especialistes, que hauran de pagar per accedir a les classes i per la cotissada homologació. I més funcionaris, registres, impresos i controls per fer el seguiment que correspon. Si ho mirem bé, també és una manera de donar feina a qui no en té! Hi ha milions d'immobles que esperen per ser homologats d'eficiència energètica.

El que preocupa és que més endavant també exigeixin certificats d'eficiència en l'evacuació de les aigües brutes, en la instal·lació del gas, de la calefacció, en les alarmes, en la idoneïtat de l'aigua de boca, de la seguretat de les estructures, del risc d'incitació al suïcidi per les finestres, de la insonorització de les parets, de les sortides de fums de la cuina, de l'acceptació d'un nou veí per part de la comunitat, de la solvència bancària i, en el cas d'admetre gossos, dels dispositius per recollir les caques. Mireu si n'hi ha, de feina per fer, i per controlar i per sancionar!

El certificat tindrà una vigència de deu anys. Fet el paper, feta la trampa. Deu anys de silenci. Aquesta homologació l'hauria pogut portar a terme l'administració i ser gratuïta. però és més descansat carregar-ho als particular, i que paguin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.