Opinió

Populisme eclesiàstic

Una de les darreres idees que defensa la monja benedictina Teresa Forcades en el seu llibre Sense por és la supressió dels partits polítics perquè, diu, tenen una manera de funcionar contrària a la democràcia. Caram, caram, quin eslògan més oportunista. Els asseguro que sóc de les persones que pensen que les estructures del segle XIX amb les quals funcionen, a hores d'ara encara, els partits polítics del nostre país s'han de reformular. I tant! Però d'aquí a defensar el que diu aquesta religiosa, hi ha un bon tros. Deixin-me que em prengui com una broma, una boutade o un estirabot el que aquesta consigna populista, defensada per un membre actiu i amb responsabilitat en el seu àmbit, de la “demòcrata” Església catòlica, ha aconseguit, catapultant el llibre que la recull com el més venut de no-ficció a Catalunya en només cinc setmanes.

La necessitat de respostes i instruments de funcionament social i econòmic renovats és evident. La gent està enfadada i necessita lideratges clars i creïbles. Però, sobretot, necessita que aquests lideratges siguin responsables, coherents i reals. Mirin, què volen que els digui, a mi, la veritat és que pensar que una monja és la redemptora de la nostra societat i el futur líder que ens ha de portar cap a un camí millor em resulta incomprensible i, si no fos perquè em sembla patètic, em faria una certa gràcia. I ara, de veritat: li donaríem marc publicitari a aquestes consignes demagògiques fàcils, imprudents i tendencioses si no fos perquè porta hàbit? És aquest el seu valor? El de ser monja? Si fos professora d'institut, metgessa o empleada de banca, li atorgaríem aquesta confiança i aconseguiria aquest ressò? O el que ens passa és que perquè ens sorprèn que una religiosa surti a la palestra sota aquesta aurèola de bondat, carisma i credibilitat, ja ens pensem que el que diu és raonable?

És evident que alguna cosa està passant i que hi ha molts de temes per solucionar, però, sincerament, és aquest perfil de líder el que necessitem?

I prenent-me una llicència comparativa que s'ha d'entendre amb totes les diferències que calguin: alerta!, no juguem amb foc, perquè, deixant a part les distàncies i donant per fet que la monja Forcades parteix de premisses i intencions a favor de la ciutadania, cal recordar que en el punt cinquè del pensament de José Antonio Primo de Ribera també es promulgava la supressió dels partits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia