Opinió

Qui te les de perdre en cas d'independència?

La presència de Catalunya als mitjans internacionals és una constant des de fa un temps, a partir de la gran manifestació del 2012 i de la Via Catalana del 2013. Enguany, però, es detecta un aprofundiment del coneixement dels detalls del procés. Hem passat d'una visió panoràmica a una cobertura mediàtica que cada com fa més zoom per conèixer i explicar tot plegat a la seva audiència. Com a conseqüència d'aquesta evolució, s'ha instal·lat a la premsa internacional un element que nosaltres sempre havíem tingut clar: amb la independència de Catalunya, qui perdria més en termes econòmics i de pes polític seria Espanya i no pas Catalunya. L'agència Bloomberg explicava fa pocs dies que els inversors internacionals han perdut la por a una eventual independència catalana, però que Espanya hauria d'explicar com s'ho faria per fer front a un deute sobirà de 836.000 milions d'euros sense els ingressos que extreu de Catalunya. Tot i els esforços de comunicació de l'Estat espanyol, especialment del seu ministeri d'Afers Exteriors, a fora comencen a veure clar que qui hauria de demostrar la seva viabilitat és Espanya sense Catalunya, i no pas una Catalunya independent.

Una de les cadenes de notícies que més espai dóna en els darrers temps a Catalunya és la russa RT, que compta amb un canal de notícies que emet arreu del món en anglès, castellà, àrab i rus, i que publica també un portal de noticies a Internet amb milions de visites mensuals. L'interès dels mitjans russos en Catalunya no és casualitat. Serveix per validar les seves accions de “reconquesta”en Crimea i Ucraïna. Intenta presentar els moviments sobiranistes a Escòcia i Catalunya com casos semblants, com una manera de legitimar la seva política internacional. Tot i amb això, la seva cobertura informativa del procés és força acurada. Aquesta setmana va emetre un reportatge realitzat a Barcelona on explicava fil per randa els motius que empenyen Catalunya a reclamar la seva independència. “Per què Catalunya creu que ha de ser independent? Primer de tot, és la regió industrial més important d'Espanya, responsable d'una cinquena part del PIB de l'estat. Segon, paga una quarta part de tots els impostos que es recapten a Espanya, i els catalans creuen que farien una millor gestió dels seus propis recursos. I finalment, la regió té la seves pròpies llengua, història, cultura i bandera, i vol que la seva identitat nacional sigui reconeguda per la resta del món”. El vicedirector d'aquest diari, Carles Ribera, assegurava entrevistat a la redacció que “El procés català és absolutament democràtic i amb un respecte absolut de les pràctiques no violentes. Crec que el nostre poder és la democràcia.”. Ja ho saben fins i tot a Rússia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia