Opinió

opinió

La necessitat no fa vacances. El compromís i la solidaritat, tampoc

Ja ha arribat l'estiu. Per a molts el moment de les anhelades vacances, de canviar el ritme... L'estiu suposa un punt d'inflexió en les nostres rutines. Però suposa també l'acabament del període escolar i, per a algunes famílies i nens i nenes en situació més vulnerable, el trencament dels hàbits que s'han anat adquirint durant el curs. Els dies més llargs amb molt temps lliure, sense res concret a fer, fan que s'incrementin les hores fora de casa, al carrer, i s'agreugin les dificultats de les famílies per poder atendre els fills i filles durant tot el dia. L'estiu porta també un cert relaxament en els mecanismes de protecció i la xarxa social es debilita.

Per a aquests infants i joves el trencament de l'atenció educativa durant l'estiu posa en risc els aprenentatges i moltes de les millores assolides durant l'any en la seva quotidianitat, així com dificulta garantir-los necessitats tan bàsiques com ara una alimentació adequada. L'acompanyament i l'atenció continuada són clau per a l'educació dels infants i sobretot per a aquells que es troben en entorns més desafavorits. Tot és més difícil per a ells, i corren el risc de tirar enrere. Cal, doncs, que les entitats socials treballin més que mai aquests mesos per procurar que això no passi.

Avui, el cercle de la pobresa encara es reprodueix perillosament allà on es concentren famílies que acumulen indicadors de risc. Veiem com la pobresa s'hereta de pares a fills. I, tot i que creix la preocupació dels governants pel tema i se'n parla molt, no s'han generat polítiques adequades per evitar-ho. Aquest és un repte que fa massa temps que està pendent i que passa factura en temps de crisi en aquells que ja patien situacions molt vulnerables.

Mentre fem i desfem pactes contra la pobresa, comença un altre estiu, que és un veritable repte per a les entitats socials. Cal garantir una atenció adequada i de qualitat per al màxim nombre de nens i nenes que ho necessitin, i cercar i implicar les persones necessàries per fer-ho possible.

Al Casal ho fem sumant el màxim d'esforços per reforçar totes les activitats en tots els barris on actuem. Fem costat cada dia a infants i famílies generant activitats de lleure educatiu i espais de referència, que els procuren atenció i acompanyament en aquest període de vacances escolars. Enguany l'equip d'educadors i educadores i fins a 500 voluntaris acompanyaran 1.000 infants i joves, cada dia de l'estiu, al Raval, el Besòs, la Mina, Santa Coloma, Badalona i Salt. Això representa un compromís de moltes persones que creuen que transformar la vida d'aquests nens i nenes mereix el nostre esforç.

Mentre la política no reaccioni, calen moltes més mans, moltes més veus, moltes més persones preocupades per la tossuda realitat de la pobresa i l'exclusió infantil, que vulguin sumar el seu esforç per tal d'acompanyar els nens i nenes en la defensa dels seus drets i impedir així que els seus passos endavant s'aturin.

Cada dia, també durant l'estiu, cal continuar compartint somnis i somriures amb els nostres nens i nenes. La necessitat no fa vacances. El compromís i la solidaritat tampoc en poden fer.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.