Opinió

La columna

Miracles

La independència és tan possible avui com ho era fa uns dies. Ningú no es pensava que seria fàcil!

Un dia com ahir, 14 d'octubre, naixia fa anys la pensadora alemanya d'origen jueu Hannah Arendt. Arendt m'agrada per les coses que deia i escrivia; per exemple, que cal comprendre. I que no pots comprendre res ni ningú si no t'hi acostes prou. A més, a Arendt li agradava de conjugar la política amb els somnis i els miracles, i a mi també. Arendt pensava que, ja que el sentit de la política és la llibertat, és precisament en la política on tenim dret a esperar miracles. I no pas perquè hi creiem –deia–, sinó perquè els homes i les dones, en la mesura que poden actuar, són capaços de fer allò improbable i imprevisible, ho sàpiguen o no.

Penso en la vida de Hannah Arendt i em pregunto com conjuntar aquests dies la pressa que sentim i la calma que necessitem, i em quedo amb tres idees que m'ajuden a asserenar-me. La primera és que tot ha valgut la pena. Tot el que hem fet, les mobilitzacions de la gent, el consens dels partits, la il·lusió, les hores que hem dedicat a convèncer els indecisos, el nostre esperit dialogant i pacífic: res no ha estat en va. La segona idea: res no està perdut. Absolutament res. La independència és tan possible avui com ho era fa uns dies. No som ingenus i ningú no es pensava que seria fàcil! L'enemic colla fort, i el coratge es demostra a partir d'ara. I la tercera: ara mateix ens cal –ja sé que costa– una mirada una mica llarga, per sobre del 9-N, per l'endemà del 9-N, i aquesta mirada passa per la convocatòria d'unes eleccions al Parlament que ens donin una majoria suficient i còmoda per fer efectiva una declaració d'independència. Això és tot. I l'endemà d'aquesta declaració solemne i emotiva, caldrà obrir un procés constituent que ens porti a un nou estat. O sigui que, ras i curt, agafeu-vos si voleu avui per descansar una mica i respirar fort i a partir de demà tots, altra vegada, incansables, a treballar per construir i lligar aquesta majoria que necessitem per fer política i miracles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia