Opinió

LA GALERIA

Ciutat nova

És un llibre per recordar com era Girona el 1979 i com ha canviat des de llavors, amb fotografies velles i els nous espais creats en el seu lloc

T'adones que els anys han passat molt ràpidament quan el teu interlocutor, gironí de tota la vida, no recorda coses que tu has viscut i que et sembla que són d'abans-d'ahir. Com els passarà a aquests interlocutors quan d'aquí a uns anys parlin, per exemple, del Torín de Santa Eugènia, la mal anomenada plaça de braus de Girona, i se'ls mirin com quan ara els parles dels burots o del carril que travessava la carretera Santa Eugènia i la ronda Ferran Puig. Valguin aquestes consideracions perquè demà dimecres aquest diari regala als seus lectors i subscriptors el llibre de Fires en què es recullen els 35 canvis més significatius a la ciutat de Girona des que, fa 35 anys, vam tenir els primers ajuntaments democràtics. No és un llibre pensat per analitzar cap gestió municipal ni la planificació de ciutat, és un llibre per recordar com érem el 1979 i com ha canviat Girona des de llavors. Un llibre de fotografies noves i velles. De parcs nascuts dels parcs ferroviaris del tren gros i dels trens petits, de Sant Feliu i Olot, reconvertits després per obra i gràcia del tren ràpid que ens arriba per sota terra. De parcs amb estanys allà on hi havia casernes; d'universitats que han recuperat cuartels i seminaris; de nous barris sorgits al damunt del cau d'un riu desviat; de places dedicades a una Constitució que ens ofega, però la construcció de la qual va donar nova vida a un barri amb seu de la Fecsa, sèquia al descobert, fàbrica Grobers i cases que tapaven el Mercadal.

Els recomano Ciutat nova, que és com es diu aquesta publicació especial, perquè els més grans podrem recordar com els camions passaven per Santa Clara, com era el barri xino allà, al cantó del carrer de la Barca, o com es començava a construir el pavelló de Fontajau, ja a finals del segle passat. Tot això juntament amb la programació de les Fires, amb tots els actes, del pregó als focs, passant per la cartellista, els pregoners i les actuacions de tot tipus. Encara que faci una calor que ho vulgui desmentir, divendres comencen les Fires de Girona i aquest programa especial ens permetrà recuperar històries d'una ciutat que era negra i grisa, però també petita i delicada, una ciutat que ha canviat molt i per bé en aquests 25 anys en què ha tingut tres alcaldes. Joaquim Nadal, Anna Pagans i, des del darrer mandat, Carles Puigdemont. Espero que els agradi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia