Opinió

Ca montes

Mr. Hercules i Mr. Leo

Ningú no té dubtes que els grans primats són éssers intel·ligents. La qüestió és si això els confereix algun dret
en la nostra societat

Aquesta setmana un tribunal de Nova York ha emès una sentència que està provocant enormes debats. La jutgessa Barbara Jaffe va acordar atorgar l'habeas corpus a dos ximpanzés, Hercules i Leo, que estan detinguts en una universitat de Long Island. I ara la universitat haurà de defensar-se de les acusacions de detenció il·legal i donar explicacions sobre el tracte que reben els dos animals.

La notícia ha estat presentada en alguns mitjans com que la jutgessa conferia condició humana als dos ximpanzés, cosa que no és certa. No ho fa. Però és veritat que els atorga uns drets que fins ara històricament només havien estat atorgats als humans i això és un gran canvi, també. La defensa dels ximpanzés va a càrrec d'una associació on hi ha grans científics que expliquen que aquests animals són emocionalment complexos i autosuficients en una mesura que justifica com a mínim que se'ls protegisca de l'explotació i la crueltat i se'ls garantisquen alguns drets.

El debat, per tant, no és banal. A hores d'ara ningú no té dubtes que els grans primats són éssers intel·ligents, no com nosaltres però molt a prop de nosaltres. La qüestió és si això els confereix algun dret en la nostra societat. Tenint en compte a més que si nosaltres no sabem comunicar-nos de manera efectiva amb ells aquesta és en qualsevol cas una limitació compartida.

Personalment, l'envit el trobe molt interessant però no sé gaire bé què pensar. I per això la prudència em diu que la posició de la jutgessa és equilibrada. No cal revolucionar la ciència des de fora, però tampoc no està de sobres tenir el cap obert i ser prudent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia