Opinió

Keep calm

Donar explicacions

Com ens ho farem per tirar endavant si tot segueix com fins ara?

Una de les crítiques que unionistes i federalistes han fet aquests dies per ràdios i televisions a mode de mantra contra Junts pel Sí ha estat la falta de concreció de les propostes polítiques de la candidatura que encapçala Raül Romeva. Que si no tenen programa, que si no ens expliquen què passarà el 28-S, que si no tenen full de ruta... Demanar explicacions era a l'ordre del dia. I ara ja les tenen; Junts pel Sí ha presentat un full de ruta cap a la independència i ha fet públic el programa electoral, amb tota mena de detall. Ja ningú podrà dir que l'independentisme no s'explica, perquè no només s'explica sinó que ho fa amb un alt nivell de concreció. Tema tancat.

Ara bé, el que de debò sorprèn és que aquells que exigeixen tantes explicacions sobre com serà la vida dels catalans quan siguem un país independent no en donin ni una, en canvi, de com serà la nostra vida si continuem sent una comunitat autònoma dins d'Espanya. El programa electoral de Catalunya Sí que es Pot, posem per cas, no aporta cap resposta. És més, recull tot un seguit de propostes polítiques que ja han fracassat a la Catalunya autonòmica.

Polítiques de suport a la pobresa energètica? Però si el Parlament ja va aprovar un decret que va ser suspès automàticament pel TC! Com farem la regeneració democràtica que demanen des de la submissió a un Estat on no hi ha separació de poders? Proposen polítiques socials pròpies d'un estat nòrdic sense explicar com les podrem pagar sense tenir accés als nostres impostos. I com a solució al conflicte amb l'Estat demanen un referèndum pactat, obviant que aquells amb qui se suposa que hem de pactar s'han querellat contra el president per haver convocat una simple consulta no vinculant. No és la independència, el que genera incògnites, sinó com ens ho farem per tirar endavant si tot segueix com fins ara. I sobre això sí que ningú dóna explicacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia