Opinió

Ca montes

Premis Octubre

Es va acabar produint l'absurd: la persecució dels premis pel poder públic

Aquest cap de setmana a València els premis Octubre recuperen la normalitat que mai no haurien d'haver perdut. Les institucions tornen a participar-hi i no posen totes les traves i pegues del món al funcionament del que havia estat i encara és una de les cites culturals més importants del calendari valencià. Els premis Octubre havien arribat a omplir una setmana sencera de la vida valenciana, amb diversos congressos, activitats musicals, conferències de gran rellevància i, és clar, la cerimònia en la qual es lliuren els guardons literaris que al final en són l'excusa plausible per a la seua realització. L'abast de la maniobra, com tothom podia interpretar fàcilment, superava de molt la capacitat organitzativa i logística dels seus organitzadors, la llibreria 3 i 4, el Centre Octubre, Acció Cultural del País Valencià. Raó per la qual es feia no necessari sinó imprescindible el suport dels poders públics. De tot tipus. De la universitat al govern, de l'Ajuntament a la televisió pública. I ací és on es va produir l'anormalitat valenciana. Les institucions controlades pel Partit Popular podien haver-se limitat a no donar suport als premis. Ja seria una posició estranya vista la seua evident utilitat pública, la dels premis vull dir, però no seria l'absurd que realment es va acabar produint, que no va ser cap altra cosa que la persecució dels premis pel poder públic. Si intentaven llogar un local per a fer un acte els pujaven el preu arbitràriament. Si necessitaven tallar un carrer no ho deixaven fer. Si volien posar banderoles les retiraven. I així tot.

La recuperació democràtica del govern valencià que va tenir lloc en les eleccions del maig ha permès que s'acabe aquesta pràctica obtusa, i aquest cap de setmana tot tornarà a la normalitat. Com en tantes altres coses, alegrem-nos-en.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia