Opinió

LA GALERIA

Les Fires, en el record

La Gran Via de Jaume I estava plena d'atraccions com ara els autos de xoc, els cavallets, el ‘látigo' i la ‘noria'

Ara que ja han passat les Fires, dedicaré La Galeria a les Fires. Però no a les de fa només uns dies, sinó a les que se celebraven els primers anys de la segona meitat del segle XX, és a dir, les que jo recordo de quan era entre adolescent i jove. Per exemple, encara em ve a la memòria la Gran Via de Jaume I plena d'atraccions com ara els autos de xoc, els cavallets, aleshores coneguts com a cavallitos, les muntanyes russes, el látigo i, sobretot, la noria, instal·lada a la cruïlla de l'esmentada avinguda i el carrer Nou, en aquella època del General Primo de Rivera, encara que Nou per a tothom. També es muntaven teatres portàtils, un a la voravia de l'escorxador de l'avinguda Ramon Folch, on ara es troben els jutjats, i un altre a l'entrada del carrer del Nord. I, naturalment, la fira comercial al final de la Devesa, on, si la memòria no em traeix, hi havia un pavelló esportiu que va ser enderrocat per construir-hi el Palau Firal. Els programes editats per l'Ajuntament anaven plens d'actes oficials religiosos, cívics i militars. Tinc a les mans el programa de l'any 1952, i llegeixo: “A las 10.— SOLEMNÍSIMO OFICIO de PONTIFICAL, por el Excmo. y Rvdmo. Sr. Obispo de la Diócesis, Dr. D. José Cartañá e Inglés, en honor de San Narciso, glorioso Patrón de la Ciudad, en la Ex-Colegiata de San Félix, con asistencia de los Excmos. Cabildo Catedralicio y Municipal. [...] El Excmo. Ayuntamiento saldrá en Corporación acompañado de la Música del Regimiento Infantería Alcántara 33, y en la misma forma efectuará el regreso.” També hi consten tocs de diana i passades per la Música del Regimiento Infantería Alcántara 33 pels principals carrers de la ciutat; balls de gala al Casino Gerundense; concursos de pesca esportiva al riu Onyar; proves hípiques amb guardons com ara la Copa del Excmo. Sr. Capitán General de la IV Región Militar; competicions de tota mena organitzades per l'Ajuntament, el Frente de Juventudes, el GEiEG i diversos clubs i societats locals; concerts i audicions de sardanes i la Feria de Ganado en el Baluarte de Bournonville, més o menys on ara hi ha l'esplanada de la Copa.

Un dels espectacles més esperats, però, pels gironins eren els focs artificials que posaven el broche de oro a les Fires. Es feien al pont de l'Alférez Huarte, sobre l'Onyar, i acabaven sempre amb una frase pirotècnicament lluminosa: Loor a San Narciso.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.