Opinió

La columna

Semiòtica

Per què, a un procés com el català, li apliquen qualificatius com ara “la deriva”?

Diaris que es creuen assenyats exhibeixen les seves carències, quan els toca parlar del tema. El diumenge posterior al 0-4, a la primera pàgina d'El País, llegim: “La deriva soberanista provoca la fuga de empresas de Cataluña”, just el dia en què jo intervenia en un fòrum al Siglo XXI, organitzat per la SCD (Societat Civil per al Debat), sobre allò que passa a Catalunya. Suggereixo que els experts en hemeroteques antologuin les expressions posades en marxa pels mass media sobre la proposta d'un segment de la societat catalana, que vol, per al seu país, un futur més coherent. Lenin ja ens ensenyava que les imprecisions terminològiques són en l'origen de tota mena de desviacionismes i de mentides letals. Em pregunto: per què a un procés com el català, tan vigilat i tan ben raonat, li apliquen qualificatius com ara la deriva? Al María de Moliner, tan sàvia que mai no va ser membre de la RAE, llegeixo les definicions de la paraula deriva: “Abatimiento. Desviación de una nave de su rumbo por efecto del viento.” A la deriva: “Se aplica a la manera de ir o estar una embarcación o cualquier objeto que flota en el mar.” (En sentido figurado): “Ir o marchar sin gobierno, dirección o rumbo.”

Si en parlen tant, i amb tanta ignorància doblada de mala llet, de la proposta política del Parlament català, ¿no deu ser que, també per a ells, “la por és l'aroma d'aquesta tardor” i responen a cops de roc (per ara més dialèctics que reals) perquè no saben què dir? N'hi ha que invoquen la solució federal, sense canviar la Constitució del 1978, i no diuen que l'única vegada que en la dita carta magna apareix una referència al federalisme (art. 145.1.) és per dir: “En cap cas s'admetrà la federació de comunitats autònomes.” I els que volen esvalotar el galliner tot dient que unes quantes entitats bancàries, si Catalunya fos independent, tocarien el dos, ¿per què no parlen també de les entitats bancàries d'altres països que fan cua per instal·lar-se a Catalunya? O els que diuen que Catalunya rebutja els nouvinguts: ¿No saben ni un borrall de demografia ni s'han llegit el preàmbul del projecte d'Estatut del 2006? Com deia el poeta: “La paraula deslliura els ignorants. Les paraules menyscaben els tirans.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia