Opinió

A la tres

Desobeir en silenci

“Els decrets d'infermeria i del dret a la salut, no fer la revàlida, oferir-se pels refugiats a la UE... és desobeir

La vicepresidenta Soraya Sáenz va posar el crit al cel quan el president Puigdemont va oferir-se a la Comissió Europea per acollir el percentatge de refugiats que correspon a Catalunya, en funció de la població del país respecte de la Unió Europea. Ja és prou galdós el paper d'Europa per ara desqualificar els qui s'ofereixen a ajudar, com Catalunya i els ajuntaments catalans. Nacions Unides recordava ahir que el Líban té una població de quatre milions i està acollint un milió de sirians fugits del drama.

El cas ens posa sobre la taula una altre manera de tirar pel dret i desconnectar d'Espanya, aplicant decisions més quotidianes o sectorials, però que impliquen organitzar-se de manera diferent a l'Estat espanyol. Salut desafia l'Estat sense buscar-hi brega, simplement legislant de manera diferent, amb el decret que facilitarà el dret universal a la salut i a ser atès pel sistema sanitari, o el que atorgarà cobertura legal a les infermeres que facilitin medicaments prescrits pels metges.

També Ensenyament ha fet saber als rectors universitaris la intenció de no convocar a revàlida els estudiants de batxillerat en acabar el curs 2016/2017.

Són maneres també de desconnectar, de desobeir, però més silencioses. El Parlament debatrà si es desobeeix el Tribunal Constitucional (TC) i es tira pel dret amb la independència de manera ràpida, tal com proposa la CUP, exigint complir la resolució del 9-N. El govern de Junts pel Sí prefereix anar creant estructures d'estat i desconnectar més lentament i sense tant de soroll.

Els recents exemples no són estructura d'estat, però sí desconnexions. Els consells d'Educació, Sanitat o Benestar, on els consellers autonòmics harmonitzaven les polítiques de cada sector, s'havien convertit en reunions informatives del que l'Estat decretava i recuperava com a competència. Fa temps que no se'n convoquen perquè els ministres estan en funcions, però Catalunya va tirant pel dret en alguns àmbits sectorials i puntuals. Els futurs ministres, del partit que siguin, ho consideraran, segur, desobediències dignes de ser elevades al TC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia