Opinió

LA GALERIA

Tampons i copes

Els tampons van ser bandera de desinhibició

A les noies i a les dones de la meva generació mai no els havia sentit parlar de les copes de sagnat, mediàticament tan familiars des de fa una setmana. Elles van viure les dècades de la popularització dels tampons, uns auxiliars preciosos que els facilitaven la vida en tots els aspectes durant la menstruació. I així va ser i segueix essent avui dia. Encara més: els tampons, avui tan anodins –els conserges dels instituts n'han de dispensar a tota hora–, als seixanta i setanta eren arborats per les usuàries com a banderes femenines de la desinhibició i estendards feministes de la progressia: en parlaven, els mostraven, en presumien i hi coquetejaven perquè llavors difuminar el pubis amb l'ombra del pudor era tingut per una consuetud petitburgesa i mongívola.

Les copes de sagnat en canvi, tot i que, com el tampó modern, van arrencar en la dècada dels trenta del segle XX, han tingut una vida molt més discreta... fins que la CUP les ha posat a la graella mediàtica (fascinació pel protagonisme obtingut, ara a través de la regla, a partir d'un 10% de vots). El tol·le-tol·le ha estat important, però, desbrossades les impertinències que carques i progres, beates i feministes els han dedicat, el ban de la regidora de Manresa mereix atenció. I ens fixarem només en l'alternativa copes o tampons (quant a l'esponja marina, segur que l'espècie se'n ressentiria si es popularitzés com a substituta del tampó). Cert és que si una copa costa uns 25 euros i dura 5 anys, durant aquest mateix espai temporal el preu dels tampons necessaris puja a 200 euros pel cap baix. Que és el cost del miler de tampons que convindran per absorbir les 60 o 70 regles produïdes durant aquests mesos. I aquests 1.000 feltres de cotó fluix i gasa són molt més contaminants –o més cars de reciclar– que la poca silicona de la copa. És un fet que els venedors de tampons, a través de l'èpica feliç que representen les noies dels anuncis d'ídem, han monopolitzat la “informació” que en té la majoria de dones; i no només per la tele: han arribat a les sessions sobre sexualitat dels instituts. He necessitat la llanterna del filòsof per trobar alguna dona usuària de la copa perquè em fes cinc cèntims més del coneixement purament teòric que en tinc, i m'han parlat de la seguretat de l'adminicle, la higiene, la privacitat, la comoditat..., i he retingut particularment un detall: tenen comprovat que quan usen tampons el sagnat és més abundant que quan se serveixen de la copa. Pregunta òbvia: el provoquen els tampons per tal que se'n necessitin –comprin– més?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia