Opinió

Ca montes

L'engany de Podem

Han arribat a dir que són els únics sobiranistes

Estem acostumats que en campanya es facen promeses exagerades. Assumim amb paciència que una certa exageració marca el perfil del partit i som conscients que després allò que s'ha promès no es farà ben bé com s'ha promès o simplement no es farà.

De totes les promeses que recorde en totes les campanyes electorals, però, la que està fent ara mateix Podem és de les més impossibles de complir. Han basat la campanya a dir que el referèndum sobre la independència de Catalunya és possible i criden la població a votar-los a ells, i no als independentistes, per fer-lo realitat. Fins i tot han arribat a dir que ells són els únics sobiranistes i els qui poden fer realitat la voluntat de milions de catalans d'arribar a la independència per una via pactada i reconeguda mútuament entre Catalunya i Espanya.

Però, a favor del referèndum, a favor de permetre el referèndum, no hi ha ningú més a Espanya. Ningú de pes. El PP hi està completament en contra. El PSOE hi està completament en contra. Ciutadans hi està completament en contra. Esquerra Unida hi està a favor i evidentment els diversos grups nacionalistes també. Però, amb aquest panorama, quines són les possibilitats reals de portar a terme la consulta tal com ho ven Podem? Cap. Ni una.

Fem números. El parlament espanyol té 350 escons. Això vol dir que en calen 175 per obtenir la majoria absoluta, que permetria a Podem governar i convocar el referèndum. Però ni així. Els partits polítics contraris al referèndum podrien plantejar una qüestió de constitucionalitat evident, amb la qual cosa caldria que Podem superés els dos terços com a mínim en dues eleccions seguides per poder canviar la Constitució. La xifra de bloqueig és 117 i per tant als de Pablo Iglesias els caldria aconseguir 233 diputats dos cops, dels quals, per cert, només 47 serien catalans.

I algú s'imagina que això és possible?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia