Opinió

LA GALERIA

Natura per a tothom

Una escola
de natura
que no s'hauria
de deixar perdre
i que caldria recuperar,
pels valors i els ensenyaments naturalistes que dóna

Després de la diada de Sant Jordi, entre els molts llibres nous i els retrobats, va cridar especialment l'atenció una guia de natura adreçada a tots els públics: Natura per a petits i grans, de l'educadora i ornitòloga Alba Casals i el biòleg Ponç Feliu. Aquest darrer és el mateix que havia estat regidor de l'Ajuntament de Girona i que de molt jovenet va ser un d'aquells cadells que es van formar i van aprendre a estimar la natura en els campaments experimentals per a infants que s'havien organitzat durant els mesos d'estiu als Aiguamolls. Una escola de natura que no s'hauria de deixar perdre i que caldria recuperar, pels valors i els ensenyaments naturalistes que donen a la mainada i que forma part d'una de les moltes tasques que ha de fer un parc natural.

Curiosament anys després, i com a fruit d'aquelles acampades, amb Ponç Feliu, molta gent ha pogut gaudir de Parc Natural dels Aiguamolls a partir de la guia i els deu itineraris que va publicar amb els dibuixos d'en Toni Llobet, de la mateixa manera que vam gaudir de deu itineraris més que va recollir en un altre llibre, Cap de Creus. Guia d'itineraris. Amb aquest aval, d'una bona feina anterior, la seva darrera publicació, Natura per a petits i grans, de la col·lecció Guies dels Quatre Cantons de Curbet Edicions, igual que les seves anteriors publicacions, és una molt bona guia de camp. En aquest cas, però, es tracta d'una bona eina per aprendre de la natura tot jugant i gaudint-ne, amb un seguit d'experiències que ens permeten disfrutar amb l'aigua, la flora, la fauna, les roques, els minerals i els fòssils, aprenent a orientar-nos o reconèixer quins són els recursos del medi.

Aquest llibre, que es va publicar pels volts de Nadal, és un manual d'experiències amb les quals podem reconèixer què és i com es forma un sabater i altres bestioles aquàtiques, com podem fer flautes amb canyes americanes o xiulets amb pinyons. Com reconèixer les orenetes i els falciots, o com fer menjadores i nius artificials per a ocells, fer braçalets amb curculles, descobrir els fòssils o tenir una petita guia de fruits del bosc, bolets i tipus de fustes.

Una guia que ha estat tot una descoberta aquest Sant Jordi enmig de les novel·les més venudes o els llibres dels autors mediàtics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia