Opinió

Full de ruta

Allò de les eleccions

Hi ha un partit que ens promet que amb ells les coses canviaran tant i tant que no voldrem marxar

Ja hauran pogut comprovar que en aquesta campanya electoral hi ha un devessall de missatges tramposos. Hi ha un partit espanyol que ens promet que abaixarà els impostos i que crearà no sé quants milions de llocs de treball. Després de les eleccions diran que, ai, ells ja voldrien cruixir-nos menys a taxes, aranzels, arbitris, impostos, contribucions i càrregues, però que Europa no ho permet. I això dels llocs de treball, ves, potser sí que se'n creen, però temporals i amb salaris de misèria. Ara, no ens enganyarà amb la promesa de trinxar el català sota el pretext de protegir un espanyol mai perseguit.

El líder d'un altre partit que ha conegut temps millors promet una reforma federal, tot i que ràpidament ha tranquil·litzat els seus barons, tot dient-los que això no vol dir que als catalans se'ns situï en un esglaó més elevat que els espanyols. Doncs moltes gràcies. Tampoc demanem tant. N'hi hauria prou que ens situessin al mateix nivell que els espanyols. És a dir, al nivell on no es paguen tants peatges, s'inverteix prou en obres públiques, Rodalies no et deixa tirat a l'andana dia sí dia també i, sobretot, ni estàs sotmès a un espoli fiscal ni t'insulten quan demanes educadament de buscar un model una mica menys abusiu. I què cal dir, del federalisme? Sí, home: aquell model que el partit en qüestió no ha tingut temps de desenvolupar quan ha governat. També hi ha un malentès d'origen. Les federacions s'estableixen entre iguals. Perquè Espanya fos un estat federal, primer caldria que es reconegués que Catalunya i tots els altres actors són subjectes polítics independents. Si no, l'únic que es promet és canviar la paraula autonòmic per federal. Potser ens prenen per ximples?

I també hi ha un partit que ens promet que amb ells les coses canviaran tant i tant que no voldrem marxar. Que bé. Per això caldria que tota la resta de partits desistís de portar les seves iniciatives al Constitucional i que prometessin que, quan tornessin a governar, no desfarien res. I a més, saben què? Gat escaldat, d'aigua freda fuig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia