JAUME BRICHS

ALCALDE DE TORRELLES DE FOIX (CIU)

«És fumut que et truquin per cobrar i els hagis de dir que no hi ha diners»

El nou alcalde de Torrelles de Foix assumeix com «una obligació necessària» l'apujada dels impostos, confirma que l'Ajuntament té deutes per pagar i que el pla de sanejament limitarà l'actuació municipal tota una dècada

–El dia de la seva investidura, divendres passat, va apuntar que hi hauria canvis d'actitud. Què volia dir?
–«N'hi haurà pel fet que l'Erasme Torrents presenta la seva renúncia a regidor demà en el ple [avui per al lector] i entrarà en el seu lloc en Josep Escofet. Quant al funcionament del grup, pràcticament serà el mateix perquè la manera d'interpretar la funció pública de l'Erasme i la meva és semblant. El que hi pot haver són petits retocs, però aquests encara no estan previstos.»
–Estan solucionades les petites tensions que hi havien amb Josep Maria Bargués?
–«Estan solucionades. Hi havia diverses maneres de veure les coses perquè tothom té el dret d'opinar. Espero que les petites diferències s'hagin solucionat pel que queda de mandat. Ell serà el primer tinent d'alcalde.»
–Assumeix l'alcaldia amb col·lapse en l'economia municipal. Com afrontarà aquest any i mig de mandat que queda?
–«Doncs amb serenitat, confiança en el nostre personal qualificat i intentant fer les coses ben fetes com fins ara. Hem hagut d'apujar els impostos obligats pel pla de sanejament de la Diputació, amb una puja de la recollida de la brossa d'un 20%, però conscients que ho hem de fer encara que la mesura no sigui ben rebuda. Serem criticats, però calia ser valents. Val a dir que tot i l'augment, serem un dels pobles amb la taxa de recollida de la brossa més barata de la comarca. La vigència del pla de sanejament serà de deu o dotze anys, o potser més, perquè el deute és molt gros. El problema és ara consolar les persones a les quals devem diners.»
–Encara hi ha impagats?
–«N'hi ha. És fumut que et truquin per cobrar i els hagis de dir que no hi ha diners, però la situació és aquesta. Es deuen diners a petites empreses, proveïdors... però no parlo dels treballadors municipals.»
–Tenen un pressupost pendent per aprovar d'enguany quan falten menys de dos mesos per acabar l'any i el proper està també pendent.
–«El pressupost d'enguany espero que s'aprovi, si no hi ha res de nou demà [avui per al lector]. Hem arribat a un acord amb ERC, després que van ser tombats dos cops en el ple, perquè s'aprovi el pressupost tot i que està ja fora de temps, però és necessari que els donem llum verd. Des d'ahir ERC s'ha incorporat de nou a les comissions de govern, amb veu però sense vot, per poder agilitar tots els temes, i sobretot per parlar del tema de les ordenances i dels pressupostos, que espero que el de l'any que ve es pugui aprovar al desembre. Si aconseguim fer pactes amb ERC en sortirem més reforçats, ja que abans només comptàvem amb el suport de Jordi Fanné, del grup mixt.»
–Hi haurà alguna inversió pel 2010?
–«Dimarts vam començar a treballar el pressupost del 2010. D'inversions noves, no n'hi podrà haver. Serà difícil trobar alguna subvenció que doni el 100%. L'únic que hem de fer obligatòriament és acabar la sala polivalent, perquè si no, ens retiraran la subvenció que ens van donar. A mi, d'obres, m'agrada fer-ne moltes, però si no es poden pagar... no es faran. La gent no entendria que ens endeutéssim més encara, i de fet l'Ajuntament no pot fer-ho.»
–La situació econòmica obligarà l'Ajuntament a eliminar serveis?
–«A mi m'agradaria dir que no, però no m'atreveixo a dir-ho ara. Intentarem que no, i farem l'impossible per donar tots els serveis, almenys els indispensables.»

Només es planteja acabar el mandat

Jaume Brichs, un empresari de la construcció del municipi, de 65 anys, diu que només es planteja acabar el mandat «si no hi ha res de nou» i defuig parlar del seu futur. «El que passarà d'aquí a un any i mig no ho sé. Les properes municipals estan molt lluny encara», diu. Brichs va formar part de la llista del govern de l'alcalde Jordi Vallés, ara fa dotze anys; el 2002 es va fer militant de CiU i el 2003 va tornar a integrar una candidatura amb Erasme Torrents i va ser regidor d'Urbanisme fins a la moció de censura. En tornar al govern, aquest mandat, va tornar a Urbanisme. Ara és alcalde.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a