Política

festa major

‘Felip V' torna a Barcelona com a pregoner alternatiu de les Festes de la Mercè

Entitats i empreses del món independentista contraprogramen el pregó oficial que llegirà Javier Pérez Andújar

L'actor Toni Albà interpretarà el monarca borbònic en l'acte impulsat per Petrolis Independents i Cervesa Nolla, entre altres

L'elecció de l'escriptor i periodista Javier Pérez Andújar com a pregoner de les Festes de la Mercè de Barcelona per part del govern municipal d'Ada Colau va provocar controvèrsia i un debat intens a les xarxes socials. I ha estat també a l' àgora digital on ha sorgit una iniciativa per “contraprogramar” el discurs oficial. L'encarregat de fer-ho serà ni més ni menys que el rei Felip V... o, més ben dit, la interpretació de la borbònica figura que farà el polifacètic actor vilanoví Toni Albà.

Un grup d'usuaris de la xarxa social Twitter va començar de manera espontània a donar forma a un acte alternatiu al pregó de Pérez Andújar, ja que consideren que aquest “ha insultat en més d'una ocasió el moviment independentista”. Entitats com La Coronela i Memorial 1714 s'han afegit a la iniciativa i les empreses Petrolis Independents , Cervesa Nolla i Cellers Roset han resolt la qüestió del finançament.

Els organitzadors van triar la figura del rei Felip V com a contrapunt al pregoner oficial perquè –ironitzen– només aquest monarca podria fer “un pregó millor que Pérez Andújar”. L'actor Toni Albà ha acceptat el repte d'encarnar el primer representant de l'actual dinastia borbònica espanyola que li va llançar un usuari de les xarxes socials, i ho farà de manera desinteressada.

El pregó alternatiu es farà el 22 de setembre, però de moment no hi ha confirmat lloc ni hora “per evitar un boicot de l'Ajuntament”, apunten els organitzadors. Petrolis Independents anunciarà l'emplaçament i l'hora definitiva de l'acte a través de les xarxes. Les novetats es poden seguir al compte @MoltesMerces16 a Twitter o cercant amb l'etiqueta #MoltesMercès .

Pregoner polèmic

Pérez Andújar ha polemitzat diverses vegades amb el món independentista amb comentaris irònics i provocadors. Al setembre de 2014 va descriure la manifestació de la Diada organitzada per l'Assemblea Nacional Catalana (ACN) i Òmnium com un “ parc temàtic independentista ”. En un article col·lectiu, publicat al maig de 2015 , va comparar amb els “aiatol·làs” de l'Iran els independentistes que, segons el seu judici, havien sotmès a un “linxament verbal” a la diputada d'ICV-EUiA Marina acusant-la de “catanòfoba”, després que aquesta qualifiqués com a “derechona catalufa” els candidats sobiranistes. El periodista associava la utilització del terme “catalanofòbia” amb el d'“islamofòbia”, que segons ell havia estat encunyat per l'aiatol·là Khomeini “per blindar els excessos del seu règim integrista”.

Els impulsors del pregó alternatiu al de Pérez Andújar asseguren que estan “farts que certs partits i institucions, en nom d'una progressia malentesa, permetin que des d'Espanya es vingui a Catalunya a insultar els catalans”. “Si ens ha d'insultar algú, millor que siguem nosaltres mateixos!”, conclouen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll