Política

regne unit

les conseqüències del brèxit

El govern britànic haurà de demanar permís al Parlament per activar el ‘Brexit'

El Tribunal Superior de Justícia britànic ha acceptat la petició ciutadana que impedirà al govern aplicar l'article 50 del tractat de Lisboa unilateralment

La justícia britànica ha acceptat aquest dijous el recurs ciutadà que exigia el suport dels parlamentaris abans de poder tirar endavant l'article 50 del Tractat de Lisboa, el que ha d'iniciar formalment el ‘Brexit'. El president del Tribunal Suprem, Lord Thomas ha considerat la decisió, que podrà ser recorreguda pel govern, una “victòria per la democràcia parlamentaria”.

Segons l'article 50, un Estat pot deixar la Unió Europea d'acord amb el que especifica la seva carta magna. El fet que el Regne Unit no tingui una constitució escrita ha generat diversitat d'opinions entre diversos magistrats i ha fet que el la possibilitat d'activar el ‘Brexit' per la via ràpida hagi arribat a la justícia.

La primera ministra britànica, Theresa May, defensava que no calia que el vot favorable els parlamentaris per activar l'article 50, ja que la decisió de sortir de la UE s'havia pres en referèndum i representava la voluntat de la majoria dels ciutadans. No obstant això, el recurs ciutadà presentat al Tribunal Superior de Justícia britànic considerava aquesta posició “anticonstitucional”.

El veredicte, anunciat aquest dijous pel president del Tribunal Suprem, Lord Thomas, estableix que “d'acord amb l'Acte del 1972 i amb els principis constitucionals del Regne Unit el Parlament és sobirà” i que, per aquest motiu, el tribunal “no accepta l'argument presentat pel Govern”. Així doncs, conclou que “per totes les raons exposades s'estableix que el Govern no té potestat per activar l'article 50 i formalitzar la sortida del Regne Unit de la UE”.

El 10 de Downing Street ja ha anunciat que recorrerà la decisió i ha assegurat en un comunicat estar “decebut amb el resultat de la sentència”. “El país va votar sortir de la UE en un referèndum aprovat pel Parlament”, ha dit l'executiu de May, subratllant que “el govern està decidit a respectar el resultat del referèndum” i, per tant, “recórrer la sentència”.

“Una victòria parlamentària”

Lord Thomas ha qualificat la sentència de “victòria parlamentària”. En la mateixa línia s'ha expressat a les portes del Tribunal Superior de Justícia Gina Miller, una de les principals impulsores del recurs ciutadà. “El resultat d'avui no m'afecta només a mi o al meu equip sinó que afecta el conjunt del Regne Unit, a tots nosaltres i al nostre futur”, ha dit l'empresària britànica, que ha dit que el més “assenyat” pel Govern de Theresa May seria “no recórrer la sentència”.

El líder del UKIP para de “traïció”El líder del partit euròfob UKIP, Nigel Farage, ha advertit que la decisió del Tribunal Superior britànic despertarà “la ira pública”. “Em preocupa que una traïció pugui ser imminent”, ha dit via Twitter.En una entrevista aquest dijous a la BBC, el polític ha assegurat que el Regne Unit es dirigeix cap a “un ‘Brexit' a mitges”, en referència a les discussions sobre la permanència al mercat únic. “Crec que podem estar al principi, amb aquesta decisió, d'un procés en el qual hi ha un intent deliberat de la nostra classe política de trair 17,4 milions d'electors”, ha assegurat Farage.

El líder del partit Laborista, Jeremy Corbyn, ha assegurat que la resolució posa de manifest “la necessitat que el govern exposi sense demora les seves condicions de negociació al Parlament”. Malgrat que el polític ha dit que el seu partit “respecta la decisió dels britànics d'abandonar la UE”, ha recordat que “hi ha d'haver transparència i rendició de comptes al Parlament sobre les condicions del ‘Brexit'”.

Els laboristes, ha dit, pressionaran “per un ‘Brexit' que funcioni pel Regne Unit i que posi en primer lloc l'ocupació, el nivell de vida i l'economia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia