Política

Política

El PSOE espanyoleja davant el PSC

veu

El president de la gestora ordena deixar de dir “nació de nacions” i rebutja una “Europa neomedieval amb repúbliques aristocràtiques com Catalunya”

Evoca el cas de Mann amb el nazisme

Iceta el rebat i reclama el vot català

El president de la gestora del PSOE, l'asturià Javier Fernández, es presentava ahir al comitè federal com un “moderat” que ocupa un seient interí però, en ple procés de redefinició del protocol amb el PSC i amb Miquel Iceta a Ferraz, no va desaprofitar l'ocasió d'amonestar els aliats catalans per parlar de plurinacionalitat més enllà de la Declaració de Granada. “Escolto tothom al partit que diu que estem a Granada i em sembla estupend, però després sento parlar d'altres coses: de nacions, de nació de nacions, de sobiranies compartides, d'Estat plurinacional, de vincles o aliances per governar l'Estat amb forces que consideren que els pobles d'Espanya són unitats de legítima decisió que quan ho considerin oportú poden anar-se'n”, va reprotxar Fernández tot exigint la fi d'aquest llenguatge i tancar el debat ja i no “en fals”.

El comitè federal que havia convocat la gestora havia de servir per fixar el calendari de les primàries al maig i del congrés els dies 17 i 18 de juny, però el baró asturià que porta el timó del PSOE des de l'1 d'octubre en què Pedro Sánchez va ser defenestrat no va voler que el seu discurs fos protocol·lari i li va imprimir calat polític i accent espanyolista. A més de renyar Iceta i el PSC per parlar de “nació de nacions” –expressió que Sánchez va assumir també en haver dimitit– i voler explorar la sintonia amb Podem, Fernández va ser molt dur amb el procés. “No vull una Europa neomedieval on apareguin regnes, principats o repúbliques aristocràtiques, es diguin Flandes, Escòcia, Catalunya, Valònia o Venècia”, va advertir davant de l'aplec de barons i càrrecs del PSOE.

Ciutadà o un bon català

Durant el discurs, que no portava escrit i que va ser ovacionat amb entusiasme pels barons, el líder de la gestora va viatjar fins al nazisme per oferir una lliçó de Catalunya i l'Estat espanyol, tot posant com a exemple l'actitud de l'autor alemany Thomas Mann davant Hitler. “Mann va haver d'elegir i va preferir ser un bon ciutadà a ser un bon alemany. A Espanya, ningú no haurà d'elegir entre ser un bon ciutadà o un bon espanyol, un bon català o un bon aragonès”, va comparar.

“Cal embrutar-se”

A més de proscriure la plurinacionalitat, el pilot de la gestora que va fer el gir del “no és no” promès pel PSOE en campanya fins a l'abstenció perquè Mariano Rajoy fos reelegit a La Moncloa va defensar aquell incompliment. “A vegades cal embrutar-se per consolidar les institucions”, va arribar a dir apel·lant a la “degradació” que les terceres eleccions podrien haver ocasionat al sistema. Amb Sánchez a la memòria, Fernández va advertir que haver lliurat el poder al PP “no ha de ser convertit en claudicació vergonyosa”. En l'intent de subratllar el valor de ser oposició, va presentar el PSOE com “el partit més vell i més jove de tots davant la dreta, el nacionalisme identitari i el populisme radical”. I va fer una crida als seus a “deixar de mirar-se el melic” i els va convocar a ser lleials i no discrepar: “Si fem oposició units, governarem units.”

“Evitar un final trist”

Entre els trenta torns de paraula demanats ahir a Ferraz, el primer va ser el del líder del PSC, que va rebatre Fernández i va reivindicar el pes i la singularitat del socialisme català. Deixant clar que se sentia còmode amb la “ciutadania espanyola” com a idea vertebradora, Iceta va instar el líder de la gestora a no oblidar el “sentiment d'identitat”. “No podríem oferir com a element de vertebració la ciutadania si a una part se la privés del seu vot”, va advertir Iceta.

Si l'asturià Fernández s'arrenglera amb els barons a l'hora de fixar Granada com el terreny de joc delimitat, Iceta precisava que per a ell el text és un punt de partida útil rumb a l'Espanya federal. Es dona la circumstància que el text de Granada no cita mai Catalunya, parla de “singularitats” i esmenta la necessitat d'un nou finançament “just i equitatiu” per a cada territori.

Dies després que l'exministre del PP i nou patró de la FAES, Alberto Ruiz Gallardón, es vantés que l'Estat espanyol sabrà donar un “final dramàtic” al procés i “amb el dolor que sigui” el 2017, Iceta va invocar el paper del PSC en un moment en què hi ha “pocs ponts” i va apel·lar a la col·laboració del PSOE: “Hem d'evitar que el final d'aquest episodi sigui trist i preparar-nos per a la que probablement és l'única solució: unes noves eleccions a Catalunya.”

LES FRASES

No vull una Europa neomedieval on apareguin regnes, principats o repúbliques aristocràtiques, ja sigui Flandes o Catalunya
Escolto que estem a Granada [document del 2013] però després també que parleu de nació de nacions i el debat s'ha de tancar
Javier Fernández
president de la gestora del psoe
Hem d'evitar que el final d'aquest episodi [el procés] sigui trist i preparar-nos per a l'única solució: unes noves eleccions
Miquel Iceta
primer secretari del PSC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia