Política

Memòria històrica

Santa Coloma es desfà dels vestigis franquistes

L'anarquista Julia Romera dona nom al darrer carrer que recordava la dictadura

Santa Coloma de Gramenet es va desfer ahir del darrer vestigi franquista que quedava a la via pública. L'únic carrer amb reminiscències de la dictadura, el passatge de la Victòria, va canviar el seu nom pel de Julia Romera, una colomenca d'adopció arribada de terres murcianes que l'any 1936 es va convertir en la secretària general de les Joventuts Llibertàries al municipi. Tot just ahir es complien 77 anys de l'aparició de la sentència que la va condemnar a perpetuïtat a la presó de dones de les Corts. El seu destí va ser el mateix que el de moltes altres dones recloses en aquell presidi de memòria infausta. Poc més d'un any després moria, amb només 25 anys, víctima d'una tuberculosi que no va ser tractada de manera adequada i que es va agreujar pels mals tractes rebuts durant els mesos de reclusió.

L'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, reconeixia ahir durant l'acte de descoberta d'una de les noves plaques del carrer el simbolisme del canvi que, per una banda, segellava la desaparició de símbols franquistes i feia un reconeixement a una veïna que va destacar per la lluita per les llibertats i, al mateix temps, representava la inclusió d'un nom de dona al nomenclàtor de la ciutat. “Hem assolit l'objectiu de netejar els carrers de franquisme i ho fem homenatjant una dona que va treballar pels ideals llibertaris”, va explicar Parlon, envoltada de veïns.

A l'acte hi van ser presents també familiars de Julia Romera. El fill del seu cosí, Josep Maria Guerra, recordava en nom de la família el camí dela petició, que van fer ja fa uns anys, perquè la ciutat li dediqués un espai. Guerra va rememorar emocionat els records del seu pare, que va conèixer Julia Romera i que va aconseguir mantenir viu a la família el record de la cosina desapareguda aviat farà 76 anys. Va tenir paraules d'agraïment pel grup d'historia José Berruezo, que amb la seva tasca ha contribuït a treure de l'oblit la figura de Julia Romera i d'altres lluitadors antifranquistes de Santa Coloma de Gramenet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia