Política

Trump no encaixa les derrotes i ataca els ultraconservadors

Els amenaça de fer campanya en contra seu, mentre la justícia congela de manera indefinida el vet a refugiats i immigrants

La seva filla Ivanka assumeix un càrrec oficial a la Casa Blanca

El president dels EUA, Donald Trump, comença a adonar-se de les dificultats de governar el país i l'obstacle que pot significar haver de fer-ho amb l'aprovació d'un Congrés que ja ha demostrat que, tot i ser de majoria republicana, no dubta a parar els peus al mandatari.

La patacada de fa tot just una setmana amb la reforma sanitària encara cou al Despatx Oval, i ahir el president va atacar el grup que va provocar-la: els conservadors del grup House Freedom Caucus. “Hem de lluitar contra ells”, va dir Trump des del seu compte de Twitter, on va assegurar que “faran mal a tota l'agenda republicana si no s'afegeixen a l'equip, i de pressa”.

La seva amenaça: no fer campanya per ells de cara a les eleccions legislatives del 2018, on tots els integrants de la Cambra de Representants han de renovar els seus escons. Segons el diari nord-americà Politico, Trump ha ordenat a una membre dels seu equip de govern, la sotscap de gabinet, Katie Walsh, que es dediqui en exclusiva a assenyalar els grups que haurien de donar suport a la seva agenda i no ho fan.

Els ultraconservadors no van ser els únics amenaçats en la tirallonga de piulades habituals del president. En el seu atac constant als mitjans de comunicació, el blanc ahir va ser de nou el diari The New York Times, que va posar d'exemple com el primer objectiu en cas de necessitar “canviar algunes lleis liberals”. Des de fa temps, Trump pressiona per canviar el discurs contra el seu govern advertint que no li tremolarà la mà en ampliar les possibilitats de denúncies per difamació o suposades mentides.

L'allau d'amenaces va ocultar el nou revés rebut per la nova versió del vet contra refugiats i immigrants. Un jutge de Hawaii va decidir dijous a la matinada convertir en “indefinit” el bloqueig a la mesura a causa dels greus dubtes sobre la constitucionalitat del que considera un atac a la llibertat religiosa.

És molt dubtós que la Casa Blanca recorri contra la decisió, perquè, si ho fes, el recurs arribaria al jutjat que ja va tombar el primer decret. El més probable és que la fiscalia combati en alguna altra jurisdicció que ja hagi congelat una nova versió del vet, que s'havia redactat a prova de jutges però va fallar en aquesta fita.

Assessora del pare

D'altra banda, la Casa Blanca va confirmar que la filla favorita del president Trump, Ivanka, assumirà un rol oficial dins de l'engranatge del govern com a assessora del seu pare. Tot i que en diverses ocasions havia negat l'interès a formar part de l'administració, ja tenia reservada una oficina a l'Ala Oest de la residència oficial, i es convertirà en funcionària federal sense tenir cap experiència prèvia en el servei públic i envoltada de grans dubtes ètics i legals per la llei antinepotisme.

En temes diplomàtics, la Casa Blanca va confirmar ahir que Trump i el seu homòleg xinès, Xi Jiping, es reuniran el 6 i el 7 d'abril al club privat del president nord-americà a Mar-a-Lago (Florida).

LA XIFRA

32
congressistes
formen el House Freedom Caucus, grup ultraconservador que s'ha oposat a Trump.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia