Política

Brussel·les respira però evita cantar victòria

Els dirigents comunitaris fan pinya al voltant de Macron i lamenten el recel creixent a França cap a la UE

La ultradreta austríaca veu en Le Pen un “nou èxit” de la “primavera patriòtica a Europa”

L'alleujament era palpable ahir a Brussel·les, l'endemà de la victòria de l'europeista Macron, si bé el pas a la segona volta de Marine Le Pen i el pronunciat ascens del candidat d'esquerres Jean-Luc Mélenchon –tots dos refractaris a l'actual projecte d'integració europeu– reflecteixen una forta desconfiança envers la UE a França.

Sumant els vots de Le Pen amb els de Mélenchon, el vot de recel cap a la UE supera el 40%, subratlla Catherine Fieschi, directora del centre de recerca sobre els populismes Counterpoint, amb seu a Londres.

La rapidesa amb què els dirigents europeus van sortir a felicitar Macron la mateixa nit electoral demostra la inquietud que genera l'aparició de partits euròfobs, després del referèndum del Brexit i de la victòria de Trump als EUA. El cap de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va trencar la seva reserva habitual diumenge mateix per desitjar bona sort al candidat liberal francès. “Ahir només hi havia una tria, entre la defensa del que encarna Europa i l'opció que busca la destrucció d'Europa. Així que el nostre president va pensar que era útil trucar al candidat que havia defensat l'opció a favor d'Europa”, es justificava ahir el portaveu de Juncker, Margaritis Schinas.

També la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini; el negociador en cap pel Brexit, Michel Barnier, i els principals grups polítics de l'eurocambra van fer pinya al voltant de Macron.

“Hi havia inquietud a Brussel·les, ara hi ha un alleujament”, però “no podem cantar victòria perquè la segona volta no s'ha dut a terme encara”, va advertir el comissari europeu d'Economia, el socialista francès Pierre Moscovici, mentre demanava també el vot per a Macron. “Hem de combatre plegats les impostures del Front National: la del Frexit [sortida de França de la UE] i la d'abandonar l'euro”, hi va afegir Moscovici, que es va declarar “esgarrifat” pel fet que 7,6 milions de francesos hagin votat Le Pen.

“Partits insignificants”

“No s'ha de subestimar el vot a Le Pen perquè és el reflex d'un descontentament que es manifesta no només a França, sinó en molts països europeus”, va constatar per la seva banda el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani.

Per contra a Àustria, el partit d'extrema dreta FPÖ va celebrar ahir “un altre èxit” per a “la primavera patriòtica a Europa”. “Els vells partits de l'establishment [...] aniran desapareixent fins a esdevenir insignificants a tot Europa”, va vaticinar el president de l'FPÖ, Heinz-Christian Strache.

LA FRASE

No s'ha de subestimar el vot a Le Pen perquè és el reflex d'un descontentament
Antonio Tajani
PRESIDENT DEL PARLAMENT EUROPEU


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Multen Trump per no acatar l’‘ordre mordassa’ durant el seu judici penal

barcelona
política

Expedient de la JEC al conseller Balcells

barcelona
estat espanyol

L'executiu no aprova cap mesura de regeneració democràtica

barcelona
PALAMÓS

El PSC proposa una revisió integral del sistema de salut

PALAMÓS
estat espanyol

El carregador de tipus C serà obligatori a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona
memòria

La Junta electoral prohibeix una concentració davant la Prefectura

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu assegura que envairà Rafah amb acord de treva o sense

barcelona
RIPOLL

Badia (Comuns): “L’extrema dreta no té cabuda ni en català ni en castellà”

RIPOLL