Política

tribunals

cas pretòria

Una exregidora de Santa Coloma afirma que Muñoz “ocultava informació” i “pressionava” per aprovar canvis urbanístics

Carmen Moraira explica que va confiar en l’alcalde perquè compartien un “teòric” projecte polític

L’ex interventora del Consistori, peça clau en el cas, reafirma la seva declaració contra ’Bartu’

L’ex-tinenta d’alcalde de Serveis Territorials de Santa Coloma de Gramenet, Carmen Moraira, ha acusat l’exalcalde del municipi, Bartomeu Muñoz, d’haver “ocultat informació” a determinats companys de partit en relació a l’operació Pallaresa.

Durant la sessió del judici del cas Pretòria d’aquest dimecres, Moraira ha explicat que l’alcalde “pressionava” la resta del govern municipal en relació a terminis i procediments que tenien a veure amb les modificacions urbanístiques que es van aprovar al ple municipal sobre els terrenys de la Pallaresa. En aquest sentit, Moraira assegura que a Muñoz li interessava que hi hagués “precipitació” i que per això convocava plens extraordinaris just abans de les vacances d’estiu, Setmana Santa o Nadal.

La cap de l’àrea de Territori de Santa Coloma de Gramenet durant els anys en què es van dur a terme les operacions investigades pel cas Pretòria ha reconegut haver pecat d’ingenuïtat per haver confiat en el llavors alcalde, Bartomeu Muñoz, així com en d’altres companys de partit, com l’exregidor d’Urbanisme, Manuel Dobarco, o determinats tècnics municipals.

“Fins que no va esclatar el cas no vaig ser-ne conscient”, assegura quan se li ha preguntat sobre la relació que mantenia l’exalcalde amb el presumpte cas de la trama, Luís Garcia, ’Luigi’: “Mai hem va parlar d’ell tot i les moltes hores que treballàvem junts”, ha etzibat. “M’ocultaven determinada informació, però en aquell moment no ho percebia i confiava en ells”, afegeix.

Moraira ha detallat que tot i tenir algunes sospites de les maneres de fer de l’alcalde, no es va donar compte fins més tard de la magnitud de les presumptes irregularitats. Davant la jutgessa ha explicat que Muñoz tenia especial interès en fer passar ràpid qualsevol tràmit relacionat amb la Pallaresa perquè els regidors no tinguessin temps d’analitzar-ho a fons.

“L’alcalde sempre ens pressionava en els temps i els procediments i li interessava en que hi hagués precipitació, per això li agradava convocar plens extraordinaris abans de les vacances d’estiu, Setmana Santa o Nadal per debatre sobre assumptes delicats. La resta ho aprovàvem perquè teòricament interessava al projecte polític”, ha reblat.

Carmen Moraira ha admès que, de conèixer determinats detalls del projecte, així com de les “negociacions paral·leles” per a la compravenda dels terrenys, la seva posició hagués estat una altra i recorda com a “tensos” els moments en els que l’exinterventora de l’Ajuntament, Maite Carol, va posar entrebancs a les requalificacions de la Pallaresa.

Informes a les escombraries

Per la seva banda, l’ex interventora de l’Ajuntament, Maite Carol, qui va destapar el cas, ha explicat que, quan va adonar-se que l’Ajuntament estava realitzant “activitats econòmiques estranyes”, va redactar informes que sovint “anaven a parar a les escombraries”.

L’extinterventora de Santa Coloma de Gramenet entre 2006 i 2010 ha explicat com s’hauria materialitzat l’operació Pallaresa i ha denunciat l’opacitat del consistori en relació a les modificacions urbanístiques que van fer increment notablement el preu dels terrenys. “Alguna cosa m’imaginava, però no d’aquestes dimensions”, ha revelat en explicar el moment en el que es va adonar que la requalificació de la Pallaresa aprovada l’Ajuntament el 2004 “perjudicava” l’interès públic i només beneficiaven els interessos privats dels promotors.

Davant un nou intent de requalificació, l’any 2009, Carol es va negar a informar-ne favorablement i va ser a partir de llavors quan es va començar a destapar la presumpta trama: “Es van posar molt nerviosos”, assegura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia