Política

Atemptat islamòfob a Londres

DIRECTE

Un home blanc atropella amb una furgoneta un grup de musulmans que sortien de la pregària del ramadà

L’atacant, reduït pels vianants, causa un mort i uns deu ferits

May visita la mesquita afectada

El terror torna a colpejar Londres. Aquesta vegada contra la comunitat musulmana. L’atac el va perpetrar Darren Osborne, un home blanc de 47 anys, i va provocar un mort i una desena de ferits, vuit dels quals van haver de ser hospitalitzats.

L’incident es va produir a dos quarts d’una de la matinada, després de l’última pregària del ramadà a Finsbury Park, un barri al nord de la capital amb una important comunitat musulmana on hi ha dues mesquites. L’una és la de Finsbury Park i l’altra és un centre d’oració de la Welfare House, un espai comunitari a uns cent metres de distància. L’atac es va produir a la sortida d’aquest espai.

Una furgoneta va accelerar, es va llançar contra la multitud i va atropellar els fidels que sortien de resar mentre el conductor cridava: “Mataré tots els musulmans.” L’home va ser reduït pels vianants, que el van treure del cotxe. “El vaig colpejar a l’estómac i després, juntament amb uns companys, el vam tirar a terra i el vam immobilitzar fins que va arribar la policia”, va explicar un testimoni.

Segons altres persones que eren al lloc dels fets, l’imam va haver d’intervenir per calmar els ànims i evitar el que semblava un linxament. “Vam trucar a la policia i li vam explicar que un home havia estat reduït després d’atropellar una multitud i que, si no venien aviat, acabaria malferit”, va dir Muhammad Mammoud, l’imam del Welfare House. Finalment, l’atacant va ser retingut i entregat a la policia, que va arribar deu minuts més tard. La policia va confirmar que es tracta d’un “atac terrorista” i que l’atacant va actuar sol i no era conegut pels serveis secrets.

Les hores posteriors a l’atemptat van ser tenses. Alguns membres de la comunitat musulmana van dir que sentien que la reacció de la policia no havia estat la mateixa que en la resta d’atemptats. “Si l’atac al pont de Londres va ser un atac terrorista, aquest també”, va denunciar un jove de vint anys. Durant les primeres hores, la policia va tractar l’incident com un “possible atemptat terrorista”.

Corbyn, amb els imams

La resposta del govern va ser ràpida. Després de les crítiques per no haver visitat la torre Grenfell –on es va produir l’incendi–, la primera ministra britànica, Theresa May, va acudir ahir a primera hora de la tarda a la mesquita de Finsbury per reunir-se amb els líders religiosos. “Hi ha hagut massa tolerància amb l’extremisme en els últims anys”, va declarar la cap de govern repetint el mateix discurs que va fer després de l’últim atac al pont de Londres. Pel matí, May va presidir una reunió d’emergència del seu gabinet.

També es va acostar al lloc dels fets el líder laborista, Jeremy Corbyn. Finsbury Park està inclòs en el districte electoral que ell representa al Parlament. “M’he trobat gent que té por que això es repeteixi i és important que hi hagi suport i unitat dins de la comunitat”, va dir el líder laborista. Corbyn havia estat en contacte amb els líders religiosos durant tota la nit, segons van explicar els mateixos líders. Per la seva banda, Sadiq Khan, l’alcalde laborista de Londres, devot musulmà, també va visitar l’escena del crim. “És un atac contra una comunitat concreta, però també és un atac contra els valors que compartim de tolerància, llibertat i respecte, com els atacs a Westminster, al pont de Londres i a Manchester”, va afirmar Khan, que va tornar a reclamar un increment del pressupost de la policia. May ha estat molt criticada després dels últims atemptats al Regne Unit per la retallada de 19.000 policies entre el 2010 i el 2016, mentre ella va ser ministra de l’Interior.

També la cap de la policia, Cressida Dick, va reconèixer que es tracta d’un atac “contra els musulmans”. I va anunciar un desplegament extra de policia al voltant de les mesquites, en especial la setmana que queda fins que s’acabi el ramadà.

Hi ha hagut massa tolerància amb l’extremisme en els últims anys
Theresa May
primera ministra britànica
M’he trobat gent que té por que això es repeteixi. Cal estar units
Jeremy Corbyn
líder del Partit Laborista

Una agressió cada quinze dies

daniel postico

La comunitat musulmana ha denunciat el creixement de la islamofòbia en els últims mesos després dels atacs de Londres i Manchester. Segons dades facilitades per l’organització Tell Mama, que s’encarrega de comptar els atacs d’odi religiós al Regne Unit, entre el 2013 i el 2016 es van produir fins a cent atacs contra mesquites a tot el país. La majoria eren actes de vandalisme contra les façanes, trencament de vidres i atacs amb foc. Cada 15 dies, hi ha un atac contra una mesquita al Regne Unit. La de Finsbury Park també va ser atacada recentment. “Esperàvem que una cosa així succeís; ho vam veure clar després de l’atac a Manchester, i més clar encara després del del pont de Londres”, va dir Fiyaz Mughal, de Tell Mama.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia