Política

Ramon Espadaler

Candidat

“Veig Iceta president d’un govern en minoria”

L’exlíder d’Unió defensa l’acord a què ara han arribat amb els socialistes i diu que als independentistes els ha faltat “prudència i paciència”

  • Ramon Espadaler Oriol Duran.
  • VÍDEO: Entrevista a Ramon Espadaler, ex-secretari general d'Unió i número 3 del PSC per Barcelona. El Punt Avui Televisió
L’error? No vam tenir el coratge d’abandonar abans el govern de CiU, quan ja tot s’orientava cap a l’independentisme
Ramon Espadaler, que va ser cap de llista d’Unió a les darreres eleccions al Parlament (quan no va obtenir representació), és ara el número tres de la llista del PSC per Barcelona. En aquesta entrevista, un resum de la que emetrà El Punt Avui TV, explica les raons d’aquest acord.
Què hi fa Espadaler a la llista del PSC?
Hi soc no pas a títol personal sinó en representació d’Units per Avançar, que m’agrada dir que és el primer partit postprocés i que recull una part del que ha estat Unió. No és una integració de persones, és un acord polític.
De tota manera, l’aliança amb el PSC és ben estranya.
És excepcional. I així ho reconeixem. Hi ha una manera d’explicar-ho que em sembla que ho fa bastant comprensible: si tinguéssim un sistema de dues voltes com el que tenen a França, aquesta aliança seria probablement una aliança de la segona volta.
Sí, però tot i això...
Ni nosaltres ens hem tornat socialistes ni ells han anat cap al centre o cap a la seva dreta. Tenim programes polítics que es diferencien en coses, i en algun àmbit probablement tindrem alguna dissonància que haurem de resoldre. Però compartim una major: per evitar que ara anem d’un extrem a l’altre, dels independentistes a aquells que ara volen parar els peus als independentistes, hi ha d’haver una expressió catalanista al mig. Entenem les raons dels independentistes i, alhora, hem de parar els peus a aquells que ens volen passar el ribot. Nosaltres es situem al mig. Ni volem DUI ni volem l’article 155.
Diu ni DUI ni 155 però pacta amb els socialistes, que han donat suport al 155.
Amb el PP sol, el 155 s’estaria aplicant molt pitjor. El PP tenia una majoria suficient al Senat per tirar-lo endavant.
Encara pitjor, doncs, no? El PSOE dona suport gratis al 155 i vostès hi pacten.
Han donat suport al 155 i podien no haver-ho fet, cert. I Units per Avançar ens podríem haver quedat sols i sense contradiccions; però hem optat per una opció que suposa pactar entre diferents. Perquè això és el que vindrà. Haurem de pactar entre diferents. Hauria preferit no arribar fins aquí? Sí. Però també hauria preferit que el president Puigdemont aquell dijous famós hagués convocat eleccions. Perquè això no hagués desencadenat el 155. Dit això, el PSC el que ha fet ha estat intentar minimitzar alguns dels efectes de la DUI, com als mitjans de comunicació públics.
El PSOE i el PSC podien haver fet un altre paper.
Sí. Podien no haver-se compromès amb el 155; però llavors tot plegat hauria estat molt més agressiu. I ara ja ho és molt, massa. Per això haguéssim preferit unes eleccions convocades per Puigdemont. I que Rajoy hagués donat solucions polítiques a un problema que és polític. Cal tornar a la normalitat.
La normalitat és el dret a decidir?
Em sento coherent defensant el que vam defensar el 27-S, que és una disposició addicional a la Constitució que empari tot el que té a veure amb Catalunya, el respecte a l’autogovern, la nostra llengua, la nostra identitat, el finançament... El PSC té un model diferent, però coincidim que el camí és la reforma d’Espanya.
Està parlant d’un trajecte llarg, d’anys.
Sí. I cal dir-ho amb claredat. Caldrà temps i altres eleccions pel mig. S’haurà d’anar fent camí. I a mi m’espanta molt obrir el ventre de la Constitució i començar a operar sobre el títol vuitè. Per això defenso una reforma addicional, que acota i singularitza, i que et garanteix determinats drets.
I on és la majoria al Congrés per fer-ho? No hi és.
Però caminar per fora de la Constitució fa que Europa ens escolti? No. Ha portat seguretat jurídica a les empreses? No. Ha portat cohesió social? No. I hi ha una certa fractura social. S’haurà de prendre paciència i que cadascú exposi els seus projectes. L’independentisme ha de fer una profunda reflexió sobre si el camí de la unilateralitat ha portat alguna cosa positiva al país. A mi em sembla que no.
Unilateral també ho és el 155.
Sí, però és conseqüència de la DUI. La qüestió és que mentre debatem tot això el país té moltes coses per endreçar. Per això intentem aportar serenitat. Catalunya té una gran desavinença amb Espanya? Sí. I el que cal és trobar acords. El pitjor que ens pot passar ara és una majoria absoluta de l’independentisme, o que guanyin aquells que ens volen convertir en una diputació provincial.
El proper president serà Miquel Iceta?
M’agradaria.
No sembla que el PSC hagi de tenir majoria.
Jo veig factible Iceta president d’un govern amb minoria. Guanyant-se el pa cada dia. Fent que uns i altres el deixin fer, amb el punt de serenitat que té, per l’excepcionalitat del moment. Jo no em veig pactant ni amb ERC ni amb el món constitucionalista que ens va dient cada dia que hem de pactar amb ells. Hi ha moltes diferències, amb ells.
Xavier Domènech predica un pacte amb les esquerres,
Sí. Però a l’Ajuntament de Barcelona fan el contrari.
Quin error ha comès l’independentisme?
Una concatenació d’errors. El ple del 9 de novembre del 2015 va ser un error; i també ho va ser aprovar la llei de transitorietat, que ens fa transitar fora de la Constitució. Això, Europa no ens ho perdonarà mai. I, és clar, també va ser un error la declaració d’independència. No soc ningú per donar lliçons, però calia un punt més de prudència i de paciència.
I vostès, quin error han comès?
Si m’ho demana a mi personalment, crec que potser l’error va ser que no vam tenir el coratge d’abandonar abans el govern de CiU, quan ja tot anava orientat cap a l’independentisme. I en això jo hi tinc molta responsabilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona