Política

Trump es baralla amb el cap de gabinet pel mur

El president dels EUA nega haver canviat d’opinió sobre immigració

Kelly s’afegeix a la llista d’atacats pel magnat

Donald Trump no permet que ningú el qüestioni, i ahir va donar-ne una nova mostra desacreditant el seu cap de gabinet, el general John Kelly, per haver fet unes declaracions que insinuaven que el president dels EUA havia canviat de parer en temes migratoris i sobre el mur que vol construir a la frontera amb Mèxic.

Kelly, que va arribar a la Casa Blanca a l’agost per posar ordre al caos d’una administració que s’esmicolava, va gosar dir que Trump havia “evolucionat” en aquests dos temes, i que les posicions radicals que va proposar durant la campanya estaven “desinformades”. No va ajudar a calmar el president el fet que les declaracions les fes a la cadena conservadora Fox News, el canal preferit del magnat. Segons fonts citades per diversos mitjans nord-americans, Trump va embogir, enfurismat pel fet que Kelly l’hagués representat com un mandatari fàcilment manipulable pels seus assessors, sense criteri i incapaç de mantenir les promeses de campanya. “El mur és el mur, no ha canviat des del primer dia que el vaig concebre”, va piular el president, enfurismat, atacant sense esmentar-lo l’home en qui ha confiat cegament des de la seva arribada a l’ala oest de la Casa Blanca, donant-li gairebé poder absolut per fer i desfer amb l’objectiu d’evitar el descarrilament del tren presidencial.

Kelly no és el primer que rep la fúria de Trump. Al secretari d’Estat, Rex Tillerson, el va desafiar a un “test d’intel·ligència” i va desacreditar els seus intents diplomàtics per resoldre la crisi nord-coreana. Al fiscal general, Jeff Sessions, l’ha abandonat després que permetés el nomenament d’un equip d’investigació especial per a la trama russa.

De nou Trump ha demostrat, a través de Twitter, que el missatge conciliador no s’adiu amb el seu caràcter. Tant Tillerson com Sessions o Kelly van ser defenestrats després de declaracions o accions moderades que fins ara serien considerades “normals”, enfocades a resoldre crisis o afrontar amb bon peu una negociació.

L’última reacció visceral de Trump posa en entredit els principals debats de Washington: una solució per als centenars de milers de joves indocumentats, i la necessitat d’un acord per finançar el govern federal, que es queda sense fons avui.

La CNN, “guanyadora” del premi Fake News

Trump va complir la seva promesa i va anunciar els “guanyadors” de la primera edició dels estrambòtics premis als mitjans més deshonestos i difusors de fake news (notícies falses). La cadena televisiva CNN, un dels mitjans més criticats pel president, va ser la gran “guanyadora” amb quatre mencions, seguida pel The New York Times amb dues. També van aconseguir entrar en la llista The Washington Post, la televisiva ABC i les revistes Time i Newsweek. La llista la van conformar deu notícies que ràpidament van ser corregides pels seus autors, un fet que Trump va obviar citar.

Aprofitant l’avinentesa, dos senadors republicans, Jeff Flake i John McCain, van criticar la “vergonyosa” i “repulsiva” retòrica del president contra la premsa, comparant-la amb un discurs estalinista.

Segons van dir, Trump no només posa en dubte el concepte de “veritat” i “fet” sinó que, a més, “inspira” líders autoritaris a aplicar polítiques repressives per “silenciar reporters, atacar opositors polítics, controlar l’escrutini dels mitjans i desinformar els seus ciutadans”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera