Política

El gendre de Trump perd poder i està contra les cordes

Kushner ja no té accés a informació confidencial i els governs estrangers el veuen com una figura “manipulable”

La seva dona, Ivanka, crea dubtes pel doble paper de filla i assessora presidencial

La figura de Jared Kushner, gendre i assessor principal del president Donald Trump, està en hores baixes. Considerat a l’inici del mandat una peça clau de la nova administració, les últimes revelacions i decisions contra ell l’han deixat en una posició compromesa, i han fet reals tots els dubtes que s’intuïen. L’aura d’intocable de Kushner, jove i milionari gràcies al tèrbol imperi familiar en béns immobles, s’ha anat fent miques, especialment des de l’arribada de John Kelly com a nou cap de gabinet.

És sabuda l’animadversió de l’exgeneral pels favoritismes familiars a la Casa Blanca, i els últims episodis serien tot un desafiament. Els xocs entre el bàndol familiar i Kelly són constants, i el cap de gabinet sembla haver decidit que no hi ha lloc per a les dues faccions a l’Ala Oest.

A la caiguda en desgràcia de Kushner hi han ajudat molts factors. La trama russa l’ha esquitxat, i va tenir molts problemes per consolidar la declaració de patrimoni necessària per treballar a la Casa Blanca. Però el cas s’ha agreujat.

Des de divendres passat i per ordres de Kelly, Kushner ha perdut el privilegi de poder revisar informació classificada com a top secret per la incapacitat d’obtenir el vistiplau total de les agències federals d’informació sobre els seus antecedents.

El gendre no ha pogut superar els obstacles per aclarir si els seus negocis l’exposen a un xantatge o a un conflicte d’interessos, i ja no tindrà accés a material confidencial.

Tot i que la Casa Blanca i l’advocat de Kushner asseguren que la seva feina no resultarà afectada, la realitat diu el contrari. La cartera del gendre està plena, especialment en temes d’afers estrangers, i sense accés a tota la informació de l’espionatge nord-americà difícilment podrà fer-hi avenços, com per exemple en la pau entre israelians i palestins.

Per si no n’hi hagués prou, el The Washington Post assegurava que diplomàtics de quatre governs estrangers (la Xina, Israel, els EAU i Mèxic) s’aprofitaven de la inexperiència de Kushner per “manipular-lo”. Kushner fins i tot hauria esquivat el protocol oficial d’informar els principals assessors en seguretat nacional del president cada vegada que es reunia amb enviats estrangers, obrint ferides en el cercle íntim de Trump i revivint les batalles que es produïen al principi del mandat entre la família i els funcionaris federals.

El foc també crema l’esposa de Kushner i filla del president, Ivanka. L’última fricció amb el cap de gabinet de la Casa Blanca va ser quan Ivanka va encapçalar la comitiva dels EUA en la clausura dels Jocs Olímpics d’Hivern. Kelly està fart que usi els títols d’assessora presidencial o “primera filla” segons com bufa el vent.

LA FRASE

(Kushner) és un membre valuós de l’equip i continuarà fent la important feina que està fent
Sarah Sanders
portaveu de la casa blanca


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona