Política

Setge al procés sobiranista

“Estem molt satisfets de no haver abaixat mai el cap”

Enric Stern, un dels nois condemnats per la crema de fotos del rei, tenia el convenciment que Estrasburg els donaria la raó

Un dels 16 joves absolts pels fets considera que van obrir el debat sobiranista

A Cambridge, però amb el pensament més que mai a Girona. El físic i investigador Enric Stern, de 29 anys, va ser un dels dos nois condemnats per l’Audiencia Nacional, a una multa de 2.700 euros cadascun, per un delicte d’injúries per la crema d’imatges on apareixia el rei emèrit Joan Carles I i també la reina Sofia. A Anglaterra, on Stern està fent una recerca postdoctoral, es va despertar amb la “gran notícia” que el Tribunal d’Estrasburg els havia donat la raó en resposta al recurs que hi va presentar l’advocat Benet Salellas. El jove gironí reconeixia que li hauria agradat ser ahir a la plaça del Vi de Girona, on es van reunir un grup de companys seus que també van resultar encausats per aquella acció –van protagonitzar la crema en una protesta per la visita que el monarca va fer a la ciutat el 13 de setembre del 2007 per inaugurar el Parc Tecnològic de la UdG.

Stern creu que tant ell com els altres encausats ja s’esperaven, en certa manera, que el Tribunal Europeu de Drets Humans es pronunciés en contra de les sentències de l’Audiencia Nacional de Madrid i del Tribunal Constitucional. “L’Estat espanyol ha quedat més qüestionat que mai per una alta instància, que el que dictamina va a missa. Penso que no hi havia cap altra via que l’evidència que se’ns havien vulnerat drets, i és simptomàtic que la cort europea hagi acordat el text de la sentència de manera unànime”, hi afegeix Stern. Celebra, alhora, que no hagin optat mai per abaixar el cap, sinó per aixecar-lo. I espera que hagin aportat el seu gra de sorra, que prevalgui la coherència i que no es trepitgin discursos injustament. D’altra banda, relata que es van sentir “criminalitzats” en el procés judicial, per la policia i per certs mitjans de comunicació. Ara té l’esperança que això serveixi per reforçar la llibertat d’expressió i que s’ajudi, entre d’altres, “els rapers que estan en perill i en el punt de mira judicial per les seves cançons”. De tot plegat, en treu la conclusió que “si les lluites són coherents i persistents, les victòries han d’arribar”.

Les sentències d’Estrasburg serveixen per donar pautes d’interpretació a tots els tribunals, especialment a aquells que tenen com a objectiu la tutela de drets fonamentals –com seria el Constitucional–. Estrasburg ha revocat la doctrina que va intentar establir el 2015 el Constitucional i que ha estat aplicada a l’Audiencia Nacional i en tants altres tribunals per injúries a la corona, enaltiment del terrorisme i els delictes d’odi que s’estan atribuint a l’independentisme.

“La caixa de Pandora”

Per l’acció de Girona també van ser processats setze joves més, que al final van ser absolts, el mes d’octubre del 2008. Van seure al banc dels acusats Mustafá Shaimi, Jordi Tomàs Munsó, Núria Brugada Arnau, Biel de Montserrat Vallas, Miquel Pòrtulas Oliveras, Sònia Carbó Molvé, Jordi i Xavier Rabasseda Bosch, Pau Costa Cunill, Lluís Sales Favà, Miquel Serrats Sau, Joan Pujolàs Vilar, Xavier Navarro Morera, Pere Cortada Hortela, Lluc Salellas Vilar i Jordi Casas Mas.

El titular del jutjat central de l’Audiencia Nacional José María Vázquez Honrubia es va veure forçat a absoldre’ls després que el fiscal Luis Barroso modifiqués la qualificació dels fets i la petició de pena, en rebaixar a una falta lleu de desordres públics el delicte d’injúries greus contra la corona pel qual havien estat acusats. Va demanar-los una multa de 500 euros a cadascun en lloc dels 3.600 euros inicials. El jutge va qualificar “d’incomprensible” la decisió del fiscal, ja que “l’Audiencia Nacional no és competent per condemnar faltes, només delictes”. La sentència va ser rebuda amb aplaudiments pels acusats presents a la sala, que van marxar entre abraçades, salts i crits de “Jo també cremo la corona espanyola!”

Lluís Sales, que va residir catorze anys a Girona i que va coprotagonitzar l’acte a la plaça del Vi com a militant de la CUP, recordava ahir que fins que no va arribar l’absolució els van castigar de valent. “Ens van fer anar a Madrid fins a nou vegades”, exposa Sales, que se sent orgullós d’aquell acte reivindicatiu. “Vam obrir la caixa de Pandora sobre la inviolabilitat de la corona, un tema prohibit des de la Transició. I penso que vam crear un precedent a l’onada sobiranista i independentista, ja que se’n va obrir el debat públic”.

LA FRASE

En trec una conclusió, que és que, si les lluites són persistents i coherents, la victòria arriba
Enric Stern
uN DELS JOVES condemnats per LA CREMA DE FOTOS DEL REI


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia