JESÚS FIGA

ALCALDE DE CAPMANY (CIU)

«La cooperativa es convertirà en el museu del vi»

L'alcalde, que quan acabi aquest mandat farà vint anys que és al càrrec, parla de projectes del poble i també de temes, com ara les infraestructures, que són polèmics a l'Alt Empordà

–Quina valoració fa d'aquest mandat?
–«El mandat va en una línia adequada si tenim en compte que som un Ajuntament petit. Ens basem, sobretot, en les ajudes del pla d'obres. L'any passat, per exemple, vam delimitar el pati de l'escola. Hem arreglat els accessos a la zona esportiva i al nucli de la vall. Aquest any ampliarem el magatzem municipal i quedarà la guarderia pel 2012. Amb el pla de Zapatero, hem asfaltat carrers i farem la climatització del local social.»
–Ha quedat algun projecte pendent?
–«L'adequació de la plaça Major i l'entorn de l'ermita de Sant Sebastià, que vam presentar al pla d'obres, però no hi va entrar. És un projecte molt ambiciós i maco que haurem de deixar per més endavant. Hauria estat molt bé, però no ha pogut ser perquè té un cost elevat.»
–Com afecta la crisi?
–«Les llicències han quedat pràcticament a zero el 2009; l'any anterior encara ens va salvar el capítol d'ingressos per a obres una planta fotovoltaica. Es tracta d'estrènyer-se el cinturó. De vegades faries altres cosetes que abans podíem fer, per exemple arreglar alguna zona verda, però ara s'ha de mirar si es pot assumir o no.»
– Està d'acord en canviar el finançament dels ajuntaments, doncs?
– «Evidentment necessitem ajuda perquè no tenim gaire recursos. Ara depenem de les altres administracions.»
–S'ha reclamat que cal cobrar pel pas de les infraestructures. Com ho veu?
–«Fa molts anys que vam reclamar que l'AP-7 pagui l'IBI, però allò no va anar enlloc. No vam tenir èxit. Però ara ho hem tornat a demanar com a municipi, i si hi hagués èxit seria una gran ajuda econòmicament parlant. També s'hauria de pensar la concessió del TAV.»
–Els parcs eòlics estan provocant polèmica...
–«El que no podem fer és anar contra el progrés, perquè si no encara hi hauria la via romana. Les infraestructures causen impactes, però, ja que està trinxat per l'autopista, l'N-II, la MAT, el gasoducte, doncs els molins ja està bé que es posin aquí.»
–Pateix per si afectarà el turisme rural?
–«A Europa n'està ple, i si allà funciona no crec que aquí sigui un gran problema. Potser d'entrada, sí, però s'estan fent estudis per minimitzar l'impacte. No ha de ser un entrebanc. El paisatge serà el mateix; no quedarà tot afectat».
–Es treballa per potenciar aquest turisme?
–«Sí, precisament hem presentat diversos cops un projecte per ressenyalitzar l'itinerari megalític. Busquem finançament. Això vol dir negoci per a cases de turisme rural, restaurants, bodegues...»
–El vi és un reclam...
–«Capmany és el poble de l'Alt Empordà amb més cellers inscrits en la Denominació d'Origen. En tenim vuit d'inscrits, però tretze llicències d'activitat relacionades amb aquest món. Ara, la junta de la cooperativa del vi, com que no hi ha gaire activitat, ha fet donació de l'edifici a l'Ajuntament. Com que és patrimoni municipal, podrem arreglar-ho. Potser farem un concurs d'idees per veure què hi posem, però el que sí que albergarà és el museu del vi. Perquè es pugui veure què ha estat l'edifici i perquè s'identifiqui Capmany amb el vi i la vinya.»
–Hi ha hagut queixes dels caçadors pel motocròs. Què passa?
–«A veure, no és només Capmany, volten per tot l'Alt Empordà. S'ha centrat aquí perquè queden a Buscarós i pels caçadors és un dels punts bons que tenen per la cacera del senglar, i la cosa se'ls complica amb les motos. Nosaltres havíem fet actuacions amb agents rurals, però al final hem demanat ajuda als Mossos.»
– Farà vint anys al càrrec, té decidit si es tornarà a presentar?
– «Quan acabem el mandat farà vint anys però no em veig com un polític sinó treballar pel poble, per mi és com una feina. Soc més un gestor de problemes. No... si només fossin problemes hauria marxat abans. Quan veus que la gent de fora et felicita per com està el poble, compensa».


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona