Política

Torra confia que el govern espanyol complirà “la llei”

Evita imaginar que els nomenaments dels consellers no apareixeran al DOGC i manté que dimecres s’aixecarà el 155

Rull i Turull denuncien “prevaricació”

El president de la Generalitat, Quim Torra, va evitar creure’s ahir el bloqueig anunciat per l’executiu de Rajoy, i va dir que està convençut que, al contrari del que li ha fet saber per carta el secretari de la Generalitat Víctor Cullell, complirà la llei i avui el DOGC publicarà no només el decret de creació i estructura del govern, sinó també el del nomenament de tots els consellers. “No em puc imaginar que el govern espanyol incompleixi la llei”, va afirmar a la tarda a Vilafranca, on va visitar la Fira de Maig. “No pot ser d’una altra manera; el president de la Generalitat té la facultat de nomenar els consellers i espero que el govern estatal ho respecti”, refermava. Torra, així, va guanyar temps i va evitar de moment entrar a valorar altres escenaris mentre manté en públic la confiança que dimecres es farà, com està previst, la presa de possessió dels consellers i que el 155 s’aixecarà “definitivament”.

Com ja havia fet en l’entrevista a El Punt Avui, a més, el president va insistir a demanar una reunió a tres bandes amb Rajoy i el líder del PSOE, Pedro Sánchez, a qui va tornar a convidar al “diàleg”. “Que la política dialogui amb la política, no amb la justícia”, subratllava Torra, que confia també que el jutge Llarena deixarà sortir els consellers presos a prendre possessió. Tot i que no pot servir perquè li prometin el càrrec, avui de fet els veurà en la visita oficial ajornada divendres que farà als nou presos polítics que hi ha a Estremera, Soto del Real i Alcalá Meco.

Des de la presó, els consellers Jordi Turull i Josep Rull, a qui el govern espanyol vol vetar, denunciaven ahir que, si aquest no publica el nomenament al DOGC perquè no és “del seu gust”, estarà cometent “un exercici de prevaricació”. “Tenim els nostres drets polítics intactes, mantenir-lo (el nomenament) és un acte de dignitat perfectament legal”, indicava el de Presidència. “Tenim tot el dret a exercir de consellers en llibertat”, afirmava, també a Twitter, el de Territori.

L’advocat de tots dos, Jordi Pina, no s’havia mostrat al matí a Catalunya Ràdio tan optimista com Torra, ja que dubtava que Llarena els deixi en llibertat per ser nomenats i poder exercir el càrrec “malgrat ser ciutadans innocents i tenir els drets intactes”. “L’article 25 del Conveni Europeu de Drets Humans no és el seu fort”, ironitzava sobre el jutge l’advocat, que assegurava que el nomenament no dificultarà l’estratègia de la defensa, i avançava que, si no se’ls deixa sortir, poden “explorar altres vies” per exercir el càrrec, si bé tampoc descarta que hi renunciïn. En tot cas, “òbviament”, l’última paraula la tindrà Torra. En la mateixa línia, els consellers exiliats Lluís Puig i Toni Comín ja havien dit a TV3 dissabte a la nit que plegaran si veuen que no poden exercir el càrrec normalment.També des de Bèlgica, la consellera Meritxell Serret, que ja va descartar seguir al capdavant d’Agricultura, piulava ahir que “el cop d’estat contra la democràcia continua”, mentre des d’Escòcia, Clara Ponsatí, que també va renunciar a continuar, reflexionava a Catalunya Ràdio que l’executiu “no podrà fer polítiques” i que serà “provisional” perquè “estarà sota uns nivells de pressió descomunals”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia