Política

QUIM ROCA

ALCALDE DE sANT GREGORI

“Apostem per turisme esportiu i familiar”

Entrada a la Vall del Llémena, cal potenciar les característiques dels quatre municipis

No han apujat les taxes tot i el ritme d’inversió

Va entrar com a alcalde amb 29 anys i vinculat a les entitats del poble. El va motivar el servei per “millorar el poble on has nascut i viscut”. “Tinc molt clar que és una etapa de la vida”, recalca. Per Quim Roca, la feina d’alcalde és de dedicació completa. “S’ha d’escoltar molt els veïns, en el dia a dia ser molt accessible, i també ser present, participar en totes les activitats.”

L’alcalde Quim Roca (Sant Gregori, 1983) destaca el posicionament del poble amb un elevat índex de transparència, “essencial com a garantia de qualitat democràtica”.

Quines problemàtiques hi ha en un municipi de poc més de 3.700 veïns que està en l’òrbita d’influència de Girona?
Ens vam presentar a les eleccions del 2015 per millorar i mantenir el nivell d’equipaments i serveis. Si bé hi ha una sèrie d’equipaments amb mancances que volíem solucionar en aquesta legislatura. Hi ha la depuradora municipal, en conjunt amb l’ACA, que està planificada i s’està redactant el projecte. També hi ha el pavelló esportiu, sempre que hi hagi subvencions de la Generalitat.
El 155 ha aturat l’acció municipal?
Que Catalunya s’hagi aturat també ha fet aturar, en part, els municipis. A Sant Gregori, hi havia una sèrie d’inversions que s’havien de tirar endavant que, de moment, estan parades: des de la depuradora a l’ampliació de l’escola, passant per les ajudes per construir nous equipaments com ara el pavelló, millores a la carretera GI-531, subvencions del carril bici, del pla de foment de turisme a què ens volíem acollir amb una zona d’autocaravanes, per adquirir cotxes elèctrics...
El valor i potencial turístic de Sant Gregori és un dels reptes de futur?
És el que estem treballant en la mancomunitat, la marca de Vall de Llémena i potenciar les característiques que pugui tenir cada un dels quatre municipis de la vall. Al final, haurem d’anar cap a un pla estratègic de turisme. Sant Gregori ha destacat en turisme esportiu i acollim una sèrie de proves alhora que fem de porta d’entrada a la vall. L’aposta és pel turisme esportiu, familiar i també cultural.
Com va viure la jornada de l’1-O?
Com a Ajuntament, teníem clar que havíem de garantir i facilitar que els veïns poguessin expressar-se lliurament. I és el que vam fer. Viure aquell dia, com a alcalde, no m’ho hagués imaginat mai. Em porta sentiments d’alegria, perquè es va poder celebrar, i de tristesa. Era al col·legi electoral quan ens van arribar les imatges de Sant Julià de Ramis i era molt trist. Com a alcalde havia de garantir la seguretat dels veïns.
Un dia de solidaritat entre alcaldes.
Si atacaven Sant Julià de Ramis, atacaven Sant Gregori. O qualsevol dels municipis catalans. Tots els alcaldes ens vam sentir com si ens ataquessin.
Quin és el nivell d’execució del que havien proposat en el programa electoral?
Hi ha més de 230 punts. És un programa molt complet que va incloure propostes dels veïns i d’entitats. Ja tenim més d’un 70% de propostes complertes. I més de quinze punts que no teníem previstos i que han sorgit aquests quatre anys. De propostes importants que hem fet aquesta legislatura, hi ha el canvi d’enllumenat a LED i l’adaptació de molts passos de vianants i voreres en el programa de mobilitat. I és destacable que no hem apujat impostos. S’estan fent moltes coses, el ritme d’inversió és molt elevat i no hem apujat taxes. I, en aquests moments, hem reduït l’endeutament. Com a equip de govern, hem d’explicar tot el que hem fet, el que no hem fet i el que haurem fet de més i amb total transparència.
Quin balanç fa, també personal, a un any de les eleccions?
Fins ara, és positiu. Tot l’equip de govern i de treballadors municipals ha treballat molt per poder desplegar aquest programa ambiciós. A principi del 2019, farem balanç davant dels veïns.
Entenc que es presentarà a la reelecció.
La idea és que sí. La intenció és tornar-me a presentar. Acabat aquest mandat, farà sis anys que hi soc, quatre d’aquesta legislatura i dos de l’anterior. Si hi ha il·lusió i ganes de seguir treballant amb aquesta intensitat, crec que queden anys de recorregut. Al juliol hi haurà un congrés del PDeCAT en què es decidirà com es presenten en les municipals. Però no em preocupa. Em preocupen Sant Gregori, els veïns i complir el programa. Perquè el dia a dia porta molt feina: el veí que et trobes i t’explica un problema, per petit que sigui; per ell és important i l’alcalde li ha de poder donar resposta. L’alcalde és la primera línia. Si el veí té un problema amb la Generalitat o una administració superior, encara que no sigui la nostra competència, has de poder donar-li resposta. Més enllà dels partits, la gent es fixa molt en les persones, en l’equip amb què es presenta.
La relació amb l’oposició?
Correcta i per la nostra part esperit constructiu treballant projectes conjuntament. Hem establert un protocol contra violència masclista que desplegarem per les festes majors. I per a la ubicació de l’ampliació de l’escola vaig voler que hi hagués consens amb els grups.
Quina ha estat la política feta en matèria d’habitatge social?
Des de fa molts anys, s’han fet diferents fases de protecció oficial en règim de compra. Hi havia l’espai reservat i fèiem una promoció d’habitatges. Ara, tenim una parcel·la on podem fer dotze habitatges més. Estem esperant la línia d’ajudes de la Generalitat, però ja tenim les valoracions del cost del projecte. En tema de lloguer, hem fet un conveni amb la Generalitat per poder oferir els habitatges del carrer Bruguera de lloguer.
I en matèria d’educació?
Amb un municipi on hi ha llar d’infants, escola i institut, treballem per tot el complex d’equipaments educatius i ara, de cara a futurs anys, ens marquem portar diversos cicles formatius al municipi i, en aquest sentit, pujar un esglaó més en tot aquest complex educatiu que hi ha a Sant Gregori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia