Política

Enric Laguarda

Alcalde de Das

“La nostra prioritat ha estat tractar a tothom igual”

“No n’hi havia i n’hem habilitat de nous en terrenys que ens han cedit voluntàriament”

“Es volia fer una barbaritat”

Fill de pagesos, segueix la tradició familiar a la seva granja, Purrodon. Hi tenen una explotació de vaques lleteres d’on surten els bons formatges i la mantega de la cooperativa del Cadí. Nascut a Fontanals, casat i amb tres filles, després de quatre anys fent oposició tot sol, el 2015 va arribar a l’alcaldia sota les sigles d’ERC-AM. Governa amb 3 dels 5 regidors del consistori.

Das és un municipi de només 220 habitants, tranquil la major part de l’any, que s’omple a l’estiu, durant la temporada d’esquí i els principals ponts del calendari. En el seu terme municipal, que inclou quatre pobles, s’hi troba part de l’estació d’esquí de Masella i l’aeròdrom de la Cerdanya.

Per què va decidir aspirar a l’alcaldia?
Perquè pensem que no es feien bé les coses. Creiem que l’Ajuntament és per a tothom igual, per intentar solucionar problemes de la gent, no per crear-los. Per moltes enemistats que tinguis, tots els veïns són iguals. No estàvem d’acord amb la gestió que es feia abans.
Quins han estat els principals projectes d’aquest mandat?
Quan vam entrar hi va haver una mica de problema amb el personal que hi havia. L’administrativa ja no hi és. Hi havia una manera de funcionar que no era la nostra. Una de les nostres prioritats era que es tractés a tothom igual.
Això no passava abans?
No. Abans no passava. Segons qui eres t’atenien d’una manera o d’una altra. Era una de les coses que volíem canviar. Intentar tractar a tothom igual, tant si són amics com no. Crec que ho hem aconseguit bastant. Vam canviar l’administrativa i també l’arquitecte. Estàvem acostumats que normalment quan venies a l’ajuntament tenies el tècnic i algun acompanyant que és el que hi ficava cullerada. Nosaltres el que fem és que es compleixi la normativa per a tothom igual. Amb el personal que tenim ara funciona bastant bé. És gent imparcial.
Què més han prioritzat des del govern municipal?
El manteniment del poble, que ha millorat una mica. Hem netejat tota l’entrada, que estava tota abandonada. Ara ho hem sembrat. Hem fet la carretera del cementiri, hem tornat a arreglar la carretera de l’aeròdrom. I després ens hem centrat en el tema dels aparcaments. Durant uns anys es va pensar en fer cases i més cases i jardins. Però no hi ha aparcaments! És una de les coses que, també en altres municipis però sobretot aquí, no es va tenir present. Ara n’hem habilitat uns quants en terrenys que ens han cedit voluntàriament. Si no ho facilitem, el municipi és un caos quan ve tanta gent.
El turisme i la gent que hi té segona residència, generen beneficis o maldecaps?
Als que vivim aquí tot l’any ens perjudica una mica, però la comarca ho necessita. La gent de fora li dona molta vida. A l’estiu i a l’hivern hi ha més gent de segona residència que veïns del municipi. Hi ha setmanes que no hi ha ningú i ponts que està tot ple. El que no s’ha acabat de fer bé a tota la comarca és desestacionalitzar les visites, allargar l’arribada de gent. Començant pels governants, que no ens hi hem trencat prou el cap. A mi m’és difícil parlar d’aquesta qüestió perquè el meu ofici, el de pagès, és cada dia i amb uns marges petitíssims. En el sector turístic es treballa només tres dies a la setmana i es viu.
Quina és la relació amb l’estació d’esquí de la Masella?
Quan vam entrar la relació estava una mica crispada pel fet que no s’havia pogut arribar a alguns acords. Nosaltres hem normalitzat una mica la situació i la relació és més bona. Masella és actualment una de les empreses dinamitzadores de la comarca, per tant hem de col·laborar des de Das per al seu bon funcionament. Paguen un lloguer i a l’hora d’agafar personal el municipi té preferència.
S’està treballant, a nivell de comarca, en un projecte per a l’aeròdrom. En quin punt es troba?
Si no arribem a entrar nosaltres a l’Ajuntament, s’hauria fet una barbaritat. Durant els quatre anys que vaig ser a l’oposició no me’n vaig assabentar, que s’estava movent aquest projecte. Ens vam trobar un pla director de l’aeròdrom que era escandalós. Ara s’ha encarrilat i sembla que es farà bé. Nosaltres no hi estem ni en contra ni a favor, però no es pot fer un projecte d’aquesta magnitud sense que la gent de la comarca ho sàpiga. Els polítics tenen por d’explicar les coses, no sé per què. S’ha d’explicar tot. Ara es farà un projecte que tingui el suport dels ajuntaments, però abans es parlarà amb la gent. Es farà el que la gent vulgui que es faci. La gent de Das el que vol és que l’aeròdrom continuï tal com està, però ben arreglat. Els de les segones residències, si els comences a fer soroll, marxaran!
Quin impacte ha tingut per al municipi el fet que el jutge Pablo Llarena hi tingui residència?
Hi va haver una mica de rebombori amb la pintada i després ja no se n’ha parlat més. El propietari va pujar esverat dient que aquella era casa seva i no la del jutge! La gent d’aquí, pensi el que pensi, prefereix no entrar-hi, en aquest tema.
Quin paper hi pot tenir la política nacional en les municipals de l’any vinent?
En municipis com Das les eleccions municipals no tenen res a veure amb les altres. Es vota la persona. Nosaltres som una marca blanca d’ERC però probablement en les municipals hi ha gent de Ciutadans que ens vota. A diferència de les autonòmiques, en les municipals aquesta qüestió no hi té cabuda.
Es tornarà a presentar?
No ens ho hem plantejat encara. Quan arribi el moment ja decidirem. El govern municipal és un lloc per on hi hauria de passar tothom. Vaig ser quatre anys a l’oposició i no té res a veure amb ser aquí, al davant. L’oposició que vaig fer jo el meu company no me l’està fent perquè ja sap el que hi ha. Jo ho desconeixia totalment. Des de l’oposició ho tenia molt fàcil. Estant aquí, en canvi, has d’assumir tota la responsabilitat, les coses que encertes i les que no. I aquests tres anys també hi ha hagut coses que no les hem encertat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia