Política

La plaça del Vi s’omple en la concentració per la Diada

L’acte institucional de la Generalitat, la Diputació i l’Ajuntament ret un homenatge al president Puigdemont exhibint el faristol del seu últim discurs i fa una crida a continuar mobilitzant-se

En espera de la gran manifestació de la tarda a Barcelona, Girona va aprofitar el matí per fer diversos actes commemoratius de la Diada. Va tenir lloc el tradicional acte institucional de la Generalitat, la Diputació i l’Ajuntament, així com la concentració a la plaça del Vi de Girona, on es van reunir entre 700 i 800 persones en una convocatòria conjunta de l’Ateneu d’Acció Cultural de Girona (Adac) i el casal independentista El Forn. A primera hora, la CUP va reunir una cinquantena de persones en un esmorzar popular al Cul de la Lleona, amb la presència del diputat de la CUP Carles Riera i la regidora gironina Laia Pèlach.

L’acte institucional va tenir un marcat to simbòlic, ja que, presidint el pati de les Magnòlies de la Generalitat de Girona, hi havia el faristol en què el president Carles Puigdemont va fer el seu últim discurs abans de marxar a l’exili, el 28 de febrer. Així ho van remarcar el delegat del govern a Girona, Pere Vila; el president de la Diputació, Miquel Noguer, i l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que es van fotografiar al costat del faristol i van convertir l’acte en un homenatge a Puigdemont i a tots “els presos polítics i exiliats”. “No podem normalitzar la situació dels companys a la presó, dels exiliats, de la gent investigada i perseguida, de la gent que va defensar les escoles l’1 d’octubre”, va dir Vila durant el seu discurs, en què va subratllar: “Continuarem fent feina sense renúncies i sense por, perquè el que estem construint, encara que en els darrers dies hi hagi hagut missatges contradictoris, és per a tothom.” I hi va afegir que s’ha de “lluitar per fer un referèndum i ho hem de fer entre tots”.

També el president de la Diputació va animar a continuar sortint “massivament al carrer” i va recordar que tothom és important en aquest procés. L’alcaldessa de Girona va recordar que hi ha gent privada “de la seva llibertat per defensar la nostra” i que en aquest procés “sabem que l’Estat ha creuat nombroses línies vermelles”, però també que “hi ha hagut i hi continua havent una persecució política i un intent clar d’alterar les majories parlamentàries, per no parlar de la persecució de la llibertat artística i d’expressió”, va remarcar. L’acte institucional, en què es van interpretar diverses peces musicals, es va tancar amb tots els assistents drets cantant Els segadors.

Aquest himne també va cloure la concentració que va reunir entre 700 i 800 persones, segons l’Ajuntament, a la plaça del Vi de Girona, en la qual va intervenir el president de l’Adac Girona, Joan Sibill. Així mateix, es va llegir un manifest conjunt dels organitzadors en què es va recordar que “la mobilització popular és imprescindible per guanyar la partida a l’autoritarisme de l’Estat”. Durant la concentració, també es van recordar els presos i els exiliats i el “més d’un miler de represaliats”, i van insistir que “per això, avui, la nostra lluita és la de la democràcia”. “La lluita per la independència i la República és la lluita pel futur dels nostres fills”, deia també el manifest.

Prèviament, en l’esmorzar popular de la CUP, el diputat Carles Riera va demanar que a partir d’ara “comenci un nou cicle de mobilització popular que ha de ser creixent, tant en el sentit d’ascendent com de massiu”, en què “la població prengui el protagonisme, atès que en aquests moments, per part de l’Estat espanyol, no hi ha cap mena de voluntat democràtica de resoldre aquest conflicte respectant l’autodeterminació, i atesa la posició del govern, de la mesa del Parlament, tampoc hi ha una voluntat de trencament amb l’Estat ni de desobediència; per tant, estem en un atzucac”, va concloure.

LES FRASES

El que estem construint és per a tothom [...]. S’ha de lluitar per un referèndum
Pere Vila
delegat del govern a girona
Els grans canvis s’aconsegueixen des del carrer, des de la força de cadascun dels ciutadans
Miquel Noguer
president de la diputació
En aquest procés [...] sabem que l’Estat espanyol ha creuat moltíssimes línies vermelles
Marta Madrenas
alcaldessa de girona
Animo tothom a sortir al carrer per assolir la República. Cal estar mobilitzats permanentment
Laia Pèlach
regidora de la CUp a girona
Hi ha ofertes de diàleg enverinades, cants de sirena, però no ens deixarem entabanar
Manifest de l’Adac i El Forn


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia