Política

JOAN SABARTÉS I OLIVET

Alcalde de Cantallops

“El cor del mutualisme ens uneix com a poble”

S’ha superat la greu situació econòmica heretada

Els veïns escolliran entre tres projectes de reforma d’un espai molt concorregut

Considera la política com un mitjà per transformar la societat i el lideratge com un treball en equip posat al servei del bé col·lectiu que requereix cohesió i renovació.

Nascut al mas Llobet de Cantallops fa cinquanta anys, empresari apassionat pel tracte amb la gent, és independentista de fonda convicció, amb pedigrí al Moviment de Defensa de la Terra (MDT) i a Catalunya Lliure i militància posterior a ERC, partit amb el qual ha guanyat l’alcaldia de Cantallops en les convocatòries del 2011 i del 2015.

En relació amb el seu ofici i la seva vocació pública, l’esperit comercial ajuda en política?
Sí, en el sentit que és important saber relacionar-se amb tothom, escoltar, argumentar, aprendre a captar els matisos perquè no tot és blanc o negre ni sempre tenim la raó. Mantinc de fa anys un fort compromís polític però sense la pretensió de viure de la política, tot i que entenc que és legítim, que algú ho ha de fer.
La política és per a vostè...
Un mitjà per transformar la societat i millorar les condicions de vida, no un fi en si mateix. Una activitat de la qual no en podem estar aliens perquè ens afecta.
Aspirarà a un tercer mandat?
No està decidit. El 2011 vam heretar una situació complicada i econòmicament nefasta, una situació que ja hem revertit, i això ara ens permetrà avançar més en bé del poble. Properament celebrarem una reunió entre els membres de la llista i tots els col·laboradors per tal que en surti una candidatura que pugui continuar la feina que hem fet fins ara. Veurem qui encapçala aquesta candidatura, però personalment considero que és bo que hi hagi relleu en els projectes.
El mandat complicat devia ser el del 2007 al 2011 amb una moció de censura pel mig.
Aquell mandat va portar cua. Nosaltres ens vam trobar problemes jurídics de sentències i contenciosos, un deute molt elevat que vam haver d’assumir en plena crisi quan les institucions van perdre recursos i capacitat per subvencionar. Va ser realment dur! Hem anat pagant amortitzacions i interessos i ara tenim un romanent de tresoreria de 200.000 euros. Amb molt esforç i estalvi hem sanejat la hisenda local.
Així i tot, s’han tirat obres endavant?
Sí, com ara passar tot l’enllumenat a la tecnologia led, regular l’encesa i apagada dels llums, millorar el sistema d’abastament d’aigua, no deixar enrere el manteniment. Tenim un local polivalent. Hem comprat la rectoria, un edifici amb història que serà la seu de l’Ajuntament, i ja hi estem arreglant els jardins. Hem fet les obres de connexió de can Xiquet fins al poble, les del carrer Figueres que pretenem que arribin fins a la plaça. Convertirem la plaça en un espai més agradable perquè en gaudeixi la gent. Abans no s’acabi l’any presentarem tres propostes de reforma i els veïns escolliran la que més els agradi. També vull destacar que hem recuperat la festa de carnaval i els Reis, que hem muntat un campament reial molt lluït i visitat per nens i nenes d’altres pobles. Finalment tot és possible perquè a Cantallops hi ha una voluntat extraordinària de col·laboració que ens dona vida i ens uneix com a poble.
Procedeix, potser, de la tradició mutualista? Vostè ha estat divuit anys president de la societat La Concòrdia, nascuda el 1864.
Ha estat un gran honor per a mi, que en soc soci des dels 12 anys! Sí, el cor del mutualisme, de persones disposades a ajudar-se entre elles, impregna el nostre poble i manté despert el principi que la unió fa la força, fins i tot més enllà del municipi. El 2012 els ajuntaments de Sant Climent, Espolla, Capmany i Cantallops vam crear el consorci Aspres de l’Empordà per promocionar plegats la singularitat de la zona amb els seus valors patrimonials, paisatgístics, gastronòmics, els cellers, les oliveres, les cases de turisme rural, les rutes i visites guiades, i cada vegada tenim més visitants.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona