Política

La CE porta Polònia a la justícia europea per “haver vulnerat” la independència judicial

Reclama “mesures cautelars” per frenar la llei polonesa sobre el Suprem

Varsòvia forçarà amb la nova llei que 27 dels 72 jutges del tribunal deixin el càrrec

Càstig rere càstig, el govern d’ultradreta polonès es manté impertèrrit. Però l’executiu europeu no desisteix en la seva croada per aturar la deriva antidemocràtica de Polònia. Immersa ja en el procediment sancionador de la Unió Europea per risc de violació de l’estat de dret, Varsòvia rep una altra bufetada de Brussel·les, aquest cop judicial. La Comissió Europea (CE) va anunciar ahir que portarà l’executiu d’extrema dreta de Mateusz Morawiecki al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per “vulneracions del principi d’independència judicial”. Fins i tot, va demanar als magistrats europeus del tribunal amb seu a Luxemburg que apliquin “mesures cautelars” de manera preventiva abans de resoldre el cas.

En concret, l’executiu europeu considera que la llei polonesa sobre el Tribunal Suprem, que va entrar en vigor l’abril passat, és contrària “al dret europeu” pel que respecta a la independència judicial. La normativa impulsada pel govern, en mans de la formació d’ultradreta Llei i Justícia, disminueix l’edat de jubilació dels jutges de 70 a 65 anys, cosa que implicaria que vint-i-set magistrats dels setanta-dos que actualment hi ha a l’alt tribunal haguessin de deixar el càrrec. Els afectats poden sol·licitar una pròrroga del mandat al president de la República, que la pot concedir per tres anys i renovar una vegada. La CE creu que aquests criteris no són clars i que, a més, interfereixen políticament en la seva activitat.

Després de queixar-se en repetides ocasions al llarg de l’estiu i rebre respostes que “no dissipen les reserves jurídiques”, ara l’executiu de Jean-Claude Juncker denuncia el cas a la justícia europea argumentant que aquest nou règim de jubilació podria generar “un seriós i irreparable dany per a la independència judicial polonesa” i, en conseqüència, per a “l’ordre legal de la UE”. La CE va decidir ahir no només enfrontar-se amb Varsòvia als tribunals europeus, sinó també demanar “mesures provisionals” per impedir l’aplicació de la llei abans que el tribunal de Luxemburg es pronunciï al respecte. A més a més, Brussel·les va exigir el procediment d’urgència per aclarir el cas com més aviat millor.

Diàleg estancat

Varsòvia no mou fitxa. En paral·lel a aquest procediment judicial, Polònia també s’enfronta a un altre procés polític en l’àmbit europeu que intenta frenar la seva deriva antidemocràtica, però que, de moment, està estancat per la negativa del govern d’ultradreta a reconduir les seves polítiques. El desembre passat, la CE va activar l’article 7 dels tractats europeus per exigir al Consell de la UE, on estan representats els 28 països membres, que determinés si hi ha “un clar risc de violació de l’estat de dret a Polònia”. Segons l’executiu, les autoritats poloneses han tingut ja dues ocasions per acordar rectificacions en el marc d’aquestes converses polítiques. Fonts de Brussel·les afirmen que el nou “procés d’infracció no atura el diàleg sobre l’estat de dret amb Polònia”, malgrat admetre que els polonesos fins ara no han obert “cap via per avançar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA