Política

Sturgeon veu inevitable la independència d’Escòcia

La líder de l’SNP diu que hi haurà una nova consulta, sense concretar-ne la data

Demana paciència al seu partit per persuadir els que no estan convençuts de la sortida escocesa del Regne Unit

En un discurs apassionat i emotiu, Nicola Sturgeon, la líder del Partit Nacional Escocès (SNP), va prometre, ahir, un segon referèndum d’independència, tot i la negativa de Theresa May, però no hi va posar cap data. Va dir que la independència d’Escòcia passarà i que “és inevitable” en el discurs de clausura del congrés del partit, que s’ha celebrat aquests dies a Glasgow. La premier escocesa va demanar als delegats que promoguin la independència a casa, als llocs de treball i a les comunitats, i va afirmar que una Escòcia independent “serà el far per als valors progressistes, per a la igualtat, les oportunitats, la diversitat i la justícia, un valors que són més importants que mai davant la intolerància i el prejudici estesos arreu”.

“Amics, no penso en Escòcia com un país petit, sinó com una gran família amb discussions ocasionals en què ens preocupem els uns pels altres i lluitem els uns pels altres a cada cantonada”, hi va afegir. Va dir que se sent orgullosa que el seu partit aculli tothom i va demanar a May que posi fi al “context hostil” contra els immigrants. Va fer una dura crítica a les polítiques d’austeritat del govern conservador de Londres, va defensar la sanitat pública escocesa i va anunciar l’obertura de noves oficines comercials arreu del món per promoure les exportacions del país i estrènyer els llaços amb la resta de països.

Sturgeon va dedicar bona part del seu discurs a criticar el Brexit, que creu que portarà Escòcia a la independència. “El nostre govern està preparant Escòcia per al futur sota l’ombra del Brexit”, va dir. Segons la líder nacionalista, aquest procés de sortida de la UE està costant llocs de treball, colpejant els estàndards de vida i perjudicant els joves, i va lamentar que “mentre que els socis europeus han mostrat solidaritat a la independent Irlanda, Westminster només ha ofert menyspreu a Escòcia”.

Va definir la independència d’Escòcia en contraposició amb el Brexit. “Brexit és mirar endins, aixecar el pont llevadís, retirar-se del món. Independència és ser obert, mirar endavant, aspirar a desenvolupar tot el nostre potencial en el món i sobre una societat real amb les nacions germanes de les Illes Britàniques i els nostres amics a Europa i a la resta del món”.

Tot seguit, va enumerar el menyspreu de Londres: ignorar el vot del referèndum, continuar al mercat únic, ocupar un lloc a la taula de negociacions, la presa de poders d’Escòcia. “Escòcia es mereix més”, va dir. I va enviar un missatge a laboristes i conservadors: “Us podeu oposar a la independència, és el vostre dret democràtic, però no podreu denegar a Escòcia el seu dret a escollir.” Els delegats es van posar drets per dedicar-li una llarga i sonora ovació.

“Passió a Edimburg”

Va reiterar que donarien suport a un nou referèndum del Brexit amb la condició que es respecti la voluntat dels escocesos. “El nostre futur està en mans de Westminster i l’única solució és esdevenir un país independent”, va sentenciar. “Perseguim un canvi progressista, positiu i inclusiu”, va dir, abans de recordar la passió mostrada en la manifestació sobiranista del cap de setmana a Edimburg.

“La nostra feina es convertir aquesta passió en pragmatisme, perseverança i paciència per persuadir els que no estan convençuts”, hi va afegir. I va concloure: “Si aconseguim això, la independència serà imparable.”

LES FRASES

[Als unionistes] Us podeu oposar a la independència, però no podreu negar a Escòcia el dret a escollir
El nostre govern està preparant Escòcia per al futur, sota l’ombra del ‘Brexit’
Nicola Sturgeon
PRIMERA MINISTRA D’ESCÒCIA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia