Política

El Parlament reprova Felip VI pel 3-O i aposta per abolir la monarquia

JxCat, ERC i els comuns hi voten a favor i la CUP s’absté

El ple condemna el franquisme amb el suport de la majoria dels grups i l’abstenció de Cs i PP

El Parlament de Catalunya ha rebutjat i condemnat aquest dijous el posicionament del rei Felip VI “i la seva intervenció al conflicte català”, així com la “justificació de la violència” per part del monarca durant el seu discurs del 3-O després de les càrregues policials de l’1-O.

La resolució ha tirat endavant amb els vots de JxCat, ERC, i els comuns i l’abstenció de la CUP. Els mateixos grups han aprovat també refermar el compromís amb els valors republicans i “apostar per l’abolició d’una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia”.

La condemna al discurs del rei ha tirat endavant durant les votacions de les resolucions del ple sobre la priorització de l’agenda social i la recuperació de la convivència, aquest dijous a la tarda.

És a dir, dos dies després que, durant les votacions del debat de política general de dimarts a la tarda, es rebutgés. De fet, es va produir un empat en una transacció entre JxCat i CUP que, entre d’altres punts, ja demanava reprovar el monarca. Cs, PSC, PP i també CatECP hi van votar en contra i es va resoldre amb un empat a la cambra derivat de la pèrdua de la majoria independentista per la suspensió de diputats.

Els comuns van justificar el seu no llavors perquè, al seu entendre, la resolució de dimarts incloïa un punt “contradictori en l’exigència d’un referèndum acordat”. Per això van votar llavors en contra de tot el bloc, i per tant també en contra de reprovar el rei.

A la proposta de resolució d’aquest dijous hi figura un punt que emplaça les institucions de l’Estat “a garantir la convivència, la cohesió social i la lliure expressió de la pluralitat política”.

També s’ha aprovat “reprovar els actes repressius contra la ciutadania i condemnar les amenaces amb l’aplicació del 155, la il·legalització de partits polítics catalans, la judicialització de la política i la violència exercida contra drets fonamentals”.

En un últim punt de la proposta, el Parlament emplaça els partits i les institucions catalans “al diàleg, a l’acord i al respecte de la pluralitat”.

Fonts de la CUP han explicat que, entre d’altres, l’apel·lació al diàleg i a l’acord és el que ha fet decantar-los per l’abstenció.

Condemna al franquisme

El ple ha aprovat aquest dijous condemnar el franquisme amb els vots a favor de JxCat, ERC, PSC, CatECP i la CUP. i l’abstenció de Cs i PP.

La cambra ha donat suport a una proposta de resolució d’ERC que refermat el seu compromís amb la “democràcia i les llibertats”.

El Parlament també ha instat el govern a eliminar dels espais públics, edificis oficials o monuments tota la simbologia franquista i feixista.

En canvi, ha rebutjat la proposta de Cs que pretenia constatar que a Catalunya hi ha “divisió política i social”, després que JxCat, ERC, CatECP i la CUP s’hi oposessin. En la mateixa proposta Cs també buscava que la cambra rebutgés el feixisme, el nazisme, l’ultranacionalisme i l’extrema dreta, i que es condemnessin les declaracions “racistes” del president del govern, Quim Torra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia