Política

Sánchez evitarà que Franco sigui enterrat a l’Almudena

El govern espanyol esmenarà la llei de memòria històrica per impedir que s’enalteixi la dictadura en espais públics

Podem exigeix que el Valle de los Caídos deixi de ser un memorial del franquisme

El govern espanyol va fer ahir un pas més en l’afer de l’exhumació i posterior inhumació de les restes de Francisco Franco en assegurar que no permetrà que “un dictador continuï ocupant un lloc públic que es presti a l’enaltiment”, com la cripta de l’Almudena i que farà servir “els recursos i el procediment que estimi oportuns per evitar-ho”. Així ho va manifestar la ministra portaveu, Isabel Celáa, en la compareixença posterior al Consell de Ministres, en què va explicar que l’executiu ha encarregat a la ministra de Justícia, Dolores Delgado, que remeti a l’Ajuntament de San Lorenzo del Escorial, de qui depèn el Valle de los Caídos, el projecte necessari per dur a terme l’exhumació, la redacció del qual s’ha d’encarregar als serveis tècnics de Patrimoni Nacional.

La ministra de Justícia sol·licitarà a la direcció general de Salut Pública de la Conselleria de Sanitat de Madrid, l’organisme competent a la comunitat en matèria de sanitat mortuòria, un informe sobre el procés d’exhumació, que no és vinculant i haurà d’estar conclòs en el termini d’un mes.

Celaá va remarcar que el procés que s’ha de dur a terme serà “molt garantista” i, per tant, es donaran deu dies més de termini a les parts afectades per a la presentació d’al·legacions, tràmit amb el qual “es conclourà finalment el procediment”. Tot i que la ministra no ho va esmentar en la conferència de premsa, el govern té la intenció d’impedir la voluntat expressada pels nets de Franco que el dictador sigui enterrat a l’Almudena, mitjançant les esmenes que el PSOE ha presentat a la reforma de la llei de memòria històrica, que continua la seva tramitació parlamentària.

El PSOE registrarà la setmana vinent almenys dues esmenes que “deixaran clar” que les restes de Franco no poden ser inhumades a l’Almudena, un cop exhumades del Valle de los Caídos, segons fonts socialistes.

L’objectiu és, a més d’evitar que les restes de Franco siguin inhumades a la cripta de l’Almudena, prohibir l’enaltiment de la dictadura en espais públics “al marge de qui en tingui la titularitat”. Per als titulars dels espais que en permetin l’enaltiment la llei recollirà diferents sancions, que aniran des de multes econòmiques fins al tancament temporal o definitiu d’aquests espais.

Respecte a si el govern s’esperarà a la tramitació de la llei per procedir a l’exhumació, Celáa va dir que no “s’ha establert cap seqüència entre l’exhumació i la inhumació”, però va assegurar que “l’any 2019 arrencarà sense que a Espanya hi hagi un dictador que pot ser enaltit en un lloc públic”.

Podem va anar més lluny en l’oposició a l’enaltiment de la dictadura i l’eurodiputat morat Miguel Urbán va dir al director de Memòria Històrica, Francisco Martínez, que no n’hi ha prou a exhumar les restes de Franco del Valle de los Caídos, sinó que cal transformar aquest espai perquè deixi de ser “un memorial del franquisme”.

Tensió entre Díaz i el PP

La presidenta d’Andalusia, Susana Díaz, va comparèixer ahir davant la comissió sobre el finançament dels partits al Senat en una sessió molt tensa, sobretot per l’enfrontament que va mantenir amb el senador del PP Luis Aznar. El senador va assenyalar els suposats tractes de favor de familiars de Díaz, inclòs el seu marit, a l’hora d’obtenir llocs de treball per denunciar el “sistema d’influències” permanent del PSOE. Aznar va demanar a Díaz si és habitual que els càrrecs orgànics del PSOE andalús donessin instruccions per “col·locar” determinades persones en llocs de treball a la UGT o en altres empreses, cosa que la presidenta va negar. Díaz va retreure al PP la seva pretensió d’intervenir en la campanya andalusa en cridar-la a la comissió, però va assegurar que està tranquil·la i que l’honestedat ha presidit tota la seva gestió pública.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia