Política

L’ANC convida a triar empreses que tinguin valors republicans

Un registre posa en contacte consumidors i proveïdors de serveis alternatius als de la campanya de la por contra la independència

L’entitat hi vol involucrar els ajuntaments amb vista a les municipals

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) va obrir ahir el web Consumestrategic.cat per posar en contacte empreses alternatives a les que van participar en la campanya de la por de la tardor passada contra la independència amb consumidors disposats a canviar de proveïdors de serveis (telefonia, llum, gas, assegurances, bancs, benzina, supermercats...). L’objectiu és modificar els hàbits de consum per preparar-se davant d’un eventual nou embat de “catastrofisme econòmic” per part de l’Estat i donar “efectivitat real” a la proclamació de la República amb l’apoderament popular en la presa de decisions de consum quotidià.

“No farem llistes de bons i dolents ni llistes d’empreses triades per nosaltres. Donarem informació als consumidors perquè prenguin lliurement les seves decisions de consum estratègic”, va remarcar ahir la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, en el marc del llançament de la campanya. L’entitat pretén fomentar un teixit empresarial que respongui a valors republicans de respecte a les decisions democràtiques, renuent a les ingerències dels poders polítics, lluny de “l’oligarquia espanyola representada per algunes empreses de l’Íbex35, les del BOE i les del palco del Bernabéu que han donat suport a l’estratègia repressiva de l’Estat”.

Les empreses que s’hi registrin podran detallar si són cooperatives, si practiquen polítiques de responsabilitat social, medi ambient, economia circular, si disposen de web en català o utilitzen tecnologia 4.O i altres aspectes que puguin interessar els consumidors. “No estem fent nacionalisme econòmic, volem fugir-ne, justament volem evitar la influència nefasta de les institucions de l’Estat espanyol sobre l’economia”, va sentenciar Paluzie. De fet, no cal que les empreses siguin catalanes per apuntar-se al registre, d’acord amb una concepció d’economia oberta al món.

En una segona fase es pretén involucrar-hi el govern, els ajuntaments i altres administracions. Pensant en les pròximes eleccions municipals, l’ANC es planteja obtenir el compromís dels partits a l’hora de gestionar els consistoris amb patrons de consum estratègic.

De seguida el subgrup parlamentari del PP va posar el crit al cel. La diputada Andrea Levy va qualificar la iniciativa d’“apartheid comercial” i va registrar una bateria de preguntes perquè el govern s’hi pronunciï. “Aquesta acció hauria de ser suspesa immediatament ja que té una voluntat clara d’assenyalar i fustigar els contraris a la independència, un clar tic totalitari del nacionalisme a Catalunya”, va opinar. El cas és que la retirada de 10.000 milions d’entitats bancàries, els decrets a mida de les grans empreses per permetre que canviessin la seu d’urgència i altres pressions exercides per l’Estat per combatre l’independentisme alimentant el discurs de la incertesa econòmica i la inseguretat jurídica ja han portat molts catalans a canviar d’hàbits de consum. L’ANC ho vol potenciar també per mitjà de fires com la que el 20 d’octubre passat l’assemblea territorial de Manresa va organitzar a la capital del Bages, que va registrar més de 600 canvis de companyies. Una quarantena de territorials més s’han interessat per l’experiència per estendre-la arreu del territori.

Lliçons de l’octubre
“Hi ha empreses que van tallar webs sense autorització judicial”, va rememorar Paluzie, que va defensar la importància d’aprendre de “les lliçons de l’octubre”. La presidenta de l’ANC va recordar que, malgrat tot, la campanya espanyola no va tenir “cap mena d’efecte real” sobre l’economia, ja que el PIB català no va baixar, sinó que va créixer més que la mitjana espanyola i europea i l’octubre del 2017 Catalunya va registrar un rècord d’exportacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona