Política

Torra crida els governs europeus a “actuar” per evitar més vulneracions de drets humans

El president de la Generalitat demana una mediació internacional que forci l’Estat a acceptar una “negociació real”

Adverteix que Espanya “mai no es reformarà” i que l’única sortida és la “via eslovena: la llibertat”

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet una crida des d’Eslovènia a una mediació internacional que faci possible una “negociació real” entre Catalunya i l’Estat espanyol. “Catalunya necessita una mediació internacional i no més vulneracions dels drets humans”, ha reclamat.

Torra ho ha dit aquest dijous a la tarda en una conferència a l’Ajuntament de Ljubljana titulada Catalunya: de la gàbia constitucional espanyola a la llibertat. Ha explicat que molts catalans no celebren avui el 40è aniversari dela carta magna espanyola, perquè “en lloc de convertir-se en una porta que permetés les aspiracions” del poble català, ha esdevingut una “gàbia”. “En lloc de protegir la llibertat d’expressió i la tolerància amb totes les idees democràtiques, la Constitució espanyola s’ha convertit en una presó per a les nostres llibertats”, ha assegurat. Segons ell, tots els que “intenten escapar-ne acaben a la presó, a l’exili o en vaga de fam”.

En aquest context, ha denunciat que “quaranta anys després de l’aprovació de la Constitució, tenim presos polítics, exiliats i companys en vaga de fam”. “Si Espanya és un a democràcia, és una cosa molt estranya”, ha dit. I és que, al seu parer, “es podria dir que la democràcia només és efectiva si estàs a favor de la unitat d’Espanya”.

Per això, ha celebrat estar avui a Eslovènia “celebrant no la Constitució espanyola sinó l’esperit de llibertat i democràcia real” dels eslovens.

Torra ha subratllat que Catalunya vol tenir “un Estat on es respectin la democràcia, la justícia i els drets civils” i, segons ell, “aquest Estat no pot ser Espanya, només pot ser la República Catalana”.

Ha advertit que “els discursos anticatalanistes donen vots arreu d’Espanya” i per això que l’Estat “mai no es reformarà per reconèixer les nostres aspiracions”. “La Constitució mai no serà reformada de manera federal o confederal. No hi ha majoria per a tal cosa a Espanya”, ha lamentat. És per aquest motiu que ha defensat que “l’única manera d’avançar per a Catalunya és seguir la manera eslovena: la llibertat”. Ha recordat que l’1-O l’Estat espanyol no va aconseguir impedir el referèndum i molts catalans es van sentir lliures. “I quan tastes la llibertat, sempre hi vols tornar”, ha afegit.

Torra ha constatat que tot i el “miracle” de la victòria dels partits independentistes en les eleccions del passat 21 de desembre, ha passat gairebé un any i la situació no ha canviat gaire: “El govern de Rajoy ha caigut però Sánchez ha demostrat que no és gaire millor que ell” i “el seu rebuig al dret a l’autodeterminació per a Catalunya és complet”.

A més, ha explicat que nou dels dirigents polítics i socials que van organitzar la consulta estan a la presó i set més a l’exili, i que el proper mes de gener seran jutjats “per donar veu a la gent”.

Per tot plegat, ha insistit que cal “una mediació internacional”, un tercer actor que “sigui capaç de forçar el govern espanyol” a establir una “negociació real” , “profunda” i “lliure”. Segons ell, cada dia és més clar que només una mediació internacional pot convèncer l’stablishment espanyol que “la solució política per a Catalunya ha de basar-se en la voluntat democràtica de la seva gent”. A més, ha considerat que la monarquia no ha quedat desautoritzada per fer aquest paper d’àrbitre perquè “ha estat un actor decisiu en l’onada repressiva que hem patit durant l’últim any”.

“Per això, vull fer una crida a tots els governs europeus per actuar i aixecar sobre el que està passant a Catalunya”, ha dit. “Catalunya necessita una mediació internacional, no més violacions dels drets humans”, ha sentenciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Desenes de morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA