Política

L’emissió de deute el 2020, pendent de la millora del ràting

El govern es pren la sortida del FLA com un pas per tornar als mercats

Les agències han estabilitzat la qualificació

Més enllà que permetrà relaxar la fiscalització per part del ministeri, el govern es planteja la sortida del FLA com un pas previ indispensable cap a l’objectiu estratègic d’emetre deute als mercats per desprendre’s del tot de la dependència financera de l’Estat. La intenció del departament és preparar-se al llarg d’aquest any per tornar-hi a partir del 2020, tot i que abans caldrà que es compleixi una condició imprescindible: la millora de la qualificació de les agències de ràting. Les principals, de fet, continuen avaluant el deute català com a “bo escombraria”, però a l’octubre es van produir lleugeres millores. Moody’s, així, va passar la perspectiva de “negativa” a “estable”, i va admetre que el “deteriorament significatiu” que havia previst en l’economia arran de la DUI un any enrere havia estat “limitat”. Ans al contrari, l’economia catalana va créixer més que la mitjana estatal. Per l’agència, si el comportament fiscal i financer de Catalunya “millora significativament” o bé el govern espanyol “reforça el seu suport” al català, la perspectiva de ràting podria millorar encara més. En termes similars, Fitch també fixava els mateixos dies una perspectiva “estable”, ja que si bé encara veia “debilitat” en l’economia catalana, admetia que la crisi política no l’havia afectat i que les previsions són bones en l’àmbit fiscal. També DBRS va fixar al juliol un nivell de bo escombraria alt –és a dir, a punt de sortir-ne– amb perspectiva estable. “Si apugessin un puntet més els ràtings ja es podria emetre”, indiquen des d’Economia.

Per poder anar als mercats, amb això, també serà imprescindible complir, o seguir complint, altres indicadors, com ara la regla de la despesa i el límit de dèficit, en principi fixat en un 0,1% enguany i un 0% el 2020, fet que vol dir que les emissions ja no serien per cobrir dèficit ni despesa corrent, sinó per finançar deute i inversions, capítol en què es va molt coix des de l’inici de la crisi fa 10 anys. A més, caldrà reestructurar el deute de la Generalitat, que ara s’enfila a un 300% dels ingressos ordinaris. Precisament, en l’últim trimestre es va aconseguir que el Ministeri d’Hisenda autoritzés finalment el refinançament de 2.774 milions de deute, de curt a llarg termini.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia