Política

El PDeCAT abordarà dilluns amb Puigdemont els pressupostos de l’Estat, les municipals i la Crida

La direcció del Partit Demòcrata vol facilitar la tramitació dels PGE

Un sector de la formació aposta per votar a favor dels comptes

El PDeCAT abordarà el 14 de gener els principals reptes polítics amb l’expresident Carles Puigdemont, durant la reunió a Waterloo. Fonts de la direcció del partit consultades per l’ACN han explicat que a la cimera es tractaran, sobretot, els pressupostos generals de l’Estat (PGE). La majoria de l’executiva -liderada pel president, David Bonvehí- s’inclina per facilitar la tramitació dels comptes espanyols. A més, un sector aposta per votar a favor dels pressupostos. Al conclave amb Puigdemont també es debatran les municipals, especialment les eleccions a Barcelona, on pren força que la consellera Elsa Artadi faci dupla amb Quim Forn, per davant de la guanyadora de les primàries del PDeCAT, Neus Munté. A la reunió també es parlarà de la Crida, que celebra el seu congrés constituent el 26 de gener.

El sector que comanden Bonvehí i el coordinador d’organització, Ferran Bel, insisteixen en donar més marge de temps al president espanyol, Pedro Sánchez, a l’espera d’una proposta política per a Catalunya. Aquest espai majoritari també aposta per votar en contra de les esmenes a la totalitat de PP i Cs al Congrés. A l’altra banda, la vicepresidenta del PDeCAT, Míriam Nogueras -propera a Puigdemont i a l’espai de JxCat i la Crida- és partidària de no facilitar ni la tramitació dels PGE i, fins i tot, presentar-hi una esmena a la totalitat. El sector de Nogueras té minoria tant a l’executiva com a Madrid.

Alguns dirigents apostaven perquè la Direcció Executiva de dilluns passat sotmetés a votació el suport a la tramitació dels comptes espanyols. Finalment només hi va haver debat, ja que es va prioritzar no prendre cap decisió definitiva fins a la trobada amb Puigdemont a Waterloo. Tot i això, la maquinària oficialista pressiona perquè, almenys, el PDeCAT tramiti els PGE.

Al conclave a Waterloo també s’abordaran les municipals, sobretot els comicis a Barcelona. Munté, la guanyadora de les primàries del PDeCAT, acceptaria que Forn i Artadi encapçalin la llista, si finalment es confirmés l’aposta de la portaveu. L’exconsellera, però, aspira a no veure’s més avall de la llista, una petició que Forn respectaria. La direcció del PDeCAT, de nou, es divideix entre els partidaris de Munté -el sector oficialista i majoritari, el mateix que aposta per donar facilitats als PGE de Pedro Sánchez-, i l’espai que comanda Nogueras, que tanca files al voltant de Puigdemont i, per tant, d’Artadi.

El naixement de la Crida també serà un debat a abordar a Waterloo. La formació que impulsen Jordi Sànchez, Quim Torra i el propi Puigdemont celebra el seu congrés constituent el 26 de gener a Barcelona. De moment, les esmenes transaccionades no preveuen que la Crida es constitueixi com a partit polític, tot i que encara hi ha propostes vives per a modificar les ponències política i organitzativa.

Bonvehí prefereix que la Crida s’articuli com a espai o plataforma, no com a partit, per evitar una col·lisió directa amb el PDeCAT. Nogueras, al seu torn, aposta perquè la nova organització sigui un nou partit i que el PDeCAT s’hi avingui. Davant aquest escenari, el sector que comanden Bonvehí i Bel accepta -en privat- que s’apropa el “xoc” entre PDeCAT i la Crida. I, més aviat que tard, volen liderar l’ofensiva per no haver d’anar a remolc de Puigdemont i Sànchez.

JxCat, a Lledoners i Waterloo

El mateix 14 de gener els diputats del grup de JxCat es reuniran amb el seu president parlamentari, Jordi Sànchez, i els exconsellers Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn a la presó de Lledoners. L’objectiu és abordar el judici de l’1-O -que començaria pocs dies després- a més de fer-los arribar el suport. A més, la trobada de JxCat a Lledoners també servirà per abordar temes d’actualitat, com els propis PGE. El grup parlamentari també es reunirà amb Puigdemont a Waterloo, els dies 20 i 21 de gener.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

Els EUA i la UE estudien sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix Israel que respondrà amb armes mai vistes

barcelona

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona
Bèlgica

Prohibeixen una “cimera” de la ultradreta europea a Brussel·les

Barcelona